Extra informatie in EHBO-register

24-04-14

Werkgevers moeten een EHBO-register bijhouden voor interventies bij eerste hulp. In dat register wordt voortaan extra informatie opgenomen. Ook de bijscholingsregeling voor de werknemers die de interventies doen, wordt bijgestuurd.

Register

De ‘hulpverlener’ die de interventie doet, moet zijn naam en deze van het slachtoffer noteren, en de aard en de datum van de interventie. Maar een wijzigings-KB van 9 maart 2014 voegt daar nu extra informatie aan toe. De werknemer in kwestie vermeldt voortaan:

  • Zijn naam
  • De naam van het slachtoffer
  • De plaats, de datum, het uur, de beschrijving en de omstandigheden van het ongeval of het onwel worden
  • De aard, de datum en het uur van de interventie
  • De identiteit van eventuele getuigen

Die extra informatie kan bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen bij de bewijsvoering voor ‘lichte ongevallen’. Vanaf 20 april 2014 geldt immers een vrijstelling van aangifte voor lichte arbeidsongevallen die geregistreerd zijn in het dossier voor interventies van werknemers bij eerste hulp. Die opname in het EHBO-register kan dienen als bewijsmiddel voor kwetsuren die later verergeren. Want in die gevallen moet het ongeval alsnog aangegeven worden.

Bijscholing

De ‘hulpverlener’ is een werknemer die de eerste hulp op de arbeidsplaats verleent en die daartoe een vorming en bijscholing heeft gevolgd die aangepast zijn aan de risico's die inherent zijn aan de activiteiten van de werkgever.

Het EHBO-KB stipt onder andere aan dat de vorming en bijscholing er moeten voor zorgen dat de hulpverlener de kennis en de vaardigheden verwerft om ‘een levensbedreigende medische toestand van personen te herkennen en daarbij de principes van de eerste hulp toe te passen, in afwachting van het tussenkomen van de gespecialiseerde diensten’. Voor werknemers die met succes de vereiste vorming en een jaarlijkse bijscholing hebben gevolgd, geldt een vermoeden van kennis en vaardigheden.

Maar de werkgever kan van de jaarlijkse bijscholing afwijken als hij bewijst dat een meer in de tijd gespreide bijscholing geen afbreuk doet aan de vereiste kennis en vaardigheden.

Uitzondering

Die bepaling wordt nu concreter gemaakt. Het nieuwe KB bepaalt namelijk dat de bijscholing om de 2 jaar kan plaatsvinden, op voorwaarde dat de werkgever aantoont dat die aanpak geen afbreuk doet aan de vereiste kennis en vaardigheden. Dit gebeurt op basis van een voorafgaandelijke risicoanalyse die ter beschikking wordt gehouden van de sociaal inspecteur en na voorafgaand advies van de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer en van het preventiecomité.

Heeft de hulpverlener niet kunnen deelnemen aan een voorziene bijscholingssessie, dan moet hij een andere bijscholingssessie volgen binnen de 12 maanden die volgen op de oorspronkelijk voorziene bijscholing. Dat is nieuw. Heeft hij tijdens die periode niet kunnen deelnemen aan een andere sessie, dan wordt de hulpverlener niet langer geacht te beschikken over de vereiste kennis en vaardigheden!

Tot slot kunnen we er nog op wijzen dat er een specifieke omschrijving geldt voor ‘lichte ongevallen’ namelijk: ‘het ongeval dat noch tot een loonverlies, noch tot een arbeidsongeschiktheid heeft geleid voor het slachtoffer, maar enkel zorgen heeft vereist waarvoor de tussenkomst van een geneesheer niet nodig was en die pas na het ongeval werden toegediend enkel op de plaats van uitvoering van de arbeidsovereenkomst.’

In het KB op de interne diensten wordt een verwijzing ingelast naar die nieuwe definitie.

In werking

Het KB van 9 maart 2014 treedt in werking 20 april 2014. Dat is 10 dagen na publicatie in het Staatsblad.

Bron

  • Koninklijk besluit van 9 maart 2014 tot wijziging van een aantal bepalingen inzake interne diensten en eerste hulp met betrekking tot lichte ongevallen en bijscholing van hulpverleners, BS 10 april 2014
  • Sentral Kluwer Nieuws - 15/04/2014 - Auteur(s): Steven Bellemans

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Basisopleiding hulpverlener (EHBO - 20 uren) 
    Zorgen voor een efficiënte eerste opvang van arbeidsongevallen en gezondheidsproblemen in het bedrijf/instelling, - met goed opgeleide hulpverleners, - met geschikt EHBO-materiaal. 
  • Bijscholing hulpverlener (EHBO - 4 uren) 
    De opgedane kennis tijdens de basiscursus hulpverlener op peil houden, - antwoorden formuleren op praktijkvoorbeelden van de cursisten. 
  • Initiatiecursus hulpverlener EHBO 
    Personen die geen officieel brevet van hulpverlener nodig hebben in een beperkte tijd een aantal basisvaardigheden van eerste hulpverlening bijbrengen.
  • Welzijnsaudit
    Op een gestructureerde wijze uw organisatie op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn doorlichten om op te sporen wat niet conform de wetgeving is.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag.

+32 2 549 71 00Mail ons