Newsflash: hepatitis B-vaccin tijdelijk uit voorraad, verplichte inentingen krijgen voorrang

15-10-19

Door een stockbreuk bij de producent van vaccinaties tegen hepatitis B dreigt een tekort. Daarom past Mensura zijn vaccinatiebeleid tijdelijk aan: de beschikbare vaccins worden voorbehouden voor wie zich verplicht moet laten inenten. Het is nog onduidelijk wanneer het vaccin terug beschikbaar zal zijn.

GSK, wereldwijd de enige producent van de hepatitis B vaccins Twinrix en Engerix B, laat weten dat deze allemaal zijn uitverkocht. Mensura doet het nodige om iedereen te vaccineren, maar is uiteraard afhankelijk van de aanvoer door zijn leverancier. Momenteel is er geen alternatief vaccin op de markt beschikbaar.

Vaccinatie voorbehouden voor verplichte categorieën

Als uit de risicoanalyse blijkt dat uw medewerkers risico lopen op besmetting met het hepatitis B-virus, moet u een vaccinatie aanbieden. Dit is onder meer het geval voor zorgpersoneel dat met ouderen, zieken of mensen met een verzwakt immuunsysteem werkt.

Ook is de vaccinatie verplicht voor laboranten die menselijke biologische producten gebruiken en personeel van tandartspraktijken. Zij zullen eerst door Mensura worden geholpen.

Vervolgvaccinatie wordt uitgesteld

De vaccinaties worden gewoonlijk toegediend volgens een vast vaccinatieschema, namelijk 3 injecties: op 0, 1 en 6 maanden. De volledige inenting verzekert een levenslange bescherming. Tussen de eerste en tweede vaccinatie mag het interval maximum 6 maanden bedragen. Voor het derde vaccin geldt geen maximuminterval.

Voor alle werknemers die al een eerste vaccinatie kregen, wordt het vervolgvaccin later ingepland. Werknemers en stagiairs die wachten op een verplichte eerste inenting krijgen tijdelijk voorrang. Uiteraard houden we rekening met de intervalperiodes, zodat lopende vaccinatieschema’s niet in het gedrang komen.

Wanneer opnieuw beschikbaar?

Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer het vaccin opnieuw beschikbaar zal zijn. We volgen de laatste evoluties op de voet en informeren u zodra er meer klaarheid is.

Lees ook:


Neem de nodige voorzorgsmaatregelen!

Informeer uw medewerkers alvast over wat ze zelf kunnen doen om besmetting met het hepatitis B-virus te voorkomen.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons