Vaccinaties voor het werk: wanneer laat u werknemers vaccineren?

Vaccinatie is net zo belangrijk voor een goede gezondheid als evenwichtige voeding en beweging. Meer nog, het redt levens. Zeker wie vaak reist, in contact komt met risicogroepen en wordt blootgesteld aan specifieke beroepsrisico’s krijgt beter de nodige inentingen. Laat deze medewerkers dus tijdig vaccineren.

Vaccinatie is een van de makkelijkste, snelste en veiligste preventiemaatregelen om de gezondheid van uw medewerkers en van hun contacten te vrijwaren. Het leert het lichaam correct te reageren op bepaalde (deeltjes van) virussen of bacteriën, zodat het tegen ziekte gewapend is.

Waarom vaccineren?

Bij een verhoogd risico op besmetting bent u als werkgever verplicht om vaccinatie via de bedrijfsarts aan te bieden. Maar daarnaast zijn er nog redenen om uw medewerkers te informeren over de nodige vaccins en hen aan te sporen zich te laten vaccineren:

  • Vermijd uitval. Er zijn verschillende infectieziekten waartegen u medewerkers kunt beschermen met een eenvoudig prikje (bv. griep, tetanus, hepatitis A en B). Een kleine ingreep, waarmee u vermijdbare afwezigheden geen kans geeft.
  • Vaccinatie redt levens. Een besmettelijke ziekte die voor de één weinig gevolgen heeft, kan voor de ander levensbedreigend zijn. Denk maar aan het griepvirus. Vaccins beschermen ook de mensen waarmee uw medewerkers in contact komen, zoals familie, vrienden, collega’s en zakelijke contacten.
  • Inentingen zijn veilig en effectief. Ze worden pas toegediend na jarenlange wetenschappelijke studies en testen. Hoogstens treden er enkele bijwerkingen op (bv. milde koorts of een pijnlijke arm). Maar u en uw medewerkers kunnen op beide oren slapen: wie zich laat inenten, is optimaal beschermd.

Wie moet zich laten vaccineren?

Sommige jobs brengen een groter risico op infectie met zich mee dan andere:

  • Wie met kinderen werkt – bv. kinderverzorgsters, babysitters, kleuterleidsters, verpleegsters – laat zich het best inenten tegen kinkhoest en mazelen. Zo besmetten ze ook geen jonge kinderen die nog onvoldoende immuniteit hebben opgebouwd.
  • Wie in een vuile omgeving werkt – bv. straatwerkers, afvalophalers – is verplicht zich te laten vaccineren tegen tetanus, ook wel bekend als klem.
  • Wie bij ouderen, zieken of mensen met een verzwakt immuunsysteem werkt – bv. zorgpersoneel – is verplicht zich te laten vaccineren tegen hepatitis B. Voor andere vaccineerbare ziekten is dit sterk aangewezen. Denken we maar aan griep, kinkhoest,…
  • Wie reist voor het werk – bv. vertegenwoordigers, stewards, journalisten – kan in het buitenland in contact komen met ziektes die in België uitzonderlijk zijn (bv. gele koorts). Vaccinatie beschermt hen tegen besmetting en is afhankelijk van de specifieke reisbestemming.

Waak over de gezondheid van uw medewerkers

Ontdek hoe u met de juiste vaccins uw medewerkers optimaal beschermt. Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00.