Overheid lanceert preventiecampagne voor burn-out

11-04-19

Stressburnout.belgie.be: zo heet de campagnewebsite die minister van sociale zaken Maggie De Block begin april lanceerde. Het platform biedt informatie aan werknemers, leidinggevenden en zorgverleners om signalen van burn-out te detecteren. Tegelijk reikt de website tools aan voor vlot herstel en re-integratie.

130.000 Belgische werknemers en 5.600 zelfstandigen kampen vandaag met mentale moeilijkheden, waaronder burn-out. Nieuw onderzoek van de KU Leuven illustreert dat bovendien 1 op de 6 werkende Vlamingen een risico loopt op burn-out. De nood aan een structurele, preventieve aanpak, is dan ook overduidelijk voor de minister en haar kabinet.

Handvaten en wegwijzers

“We willen betrouwbare informatie en bruikbare tools aanreiken en mensen de weg wijzen naar de juiste instanties voor gepaste ondersteuning”, aldus Maggie De Block. Die aanpak sluit mooi aan bij Eerste Hulp bij Mentale Problemen (EHMP), Mensura’s programma voor mentaal welzijn.

Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten: “Met EHMP voorzien we gelijkaardige handvaten voor leidinggevenden en medewerkers om alarmsignalen tijdig te herkennen. Met die tools kunnen ze gepast reageren, om zo burn-out te vermijden.”

Leidinggevenden aan het stuur

“Daarnaast leggen we sterk de nadruk op de ondersteunende rol van die leidinggevenden”, gaat Koen verder. “Zij zijn vaak ideaal geplaatst om potentiële moeilijkheden op de werkvloer te spotten en er preventief iets aan te doen.”

Tijdens de workshop EHMP licht een expert de oorzaken en symptomen van psychische problemen toe, en worden procedures aangereikt om verantwoordelijkheden vast te leggen. Daarna volgt de praktijk: via rollenspelen ontdekken de deelnemers hoe ze in verschillende situaties gepast reageren.”

 

Waken over de mentale gezondheid van medewerkers?

Met Eerste Hulp bij Mentale Problemen bent u goed op weg. Ontdek hoe u preventief tewerk gaat en vermijdbaar verzuim voorkomt.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons