Vertrouwenspersoon verplicht voor organisaties vanaf 50 werknemers

03-07-23

De federale ministerraad keurde een nieuw wetsvoorstel goed dat organisaties met 50 of meer werknemers verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Dat voorstel moet nog ter advies langs de Raad van State passeren vóór het van kracht gaat. 

 

Tot nog toe stelde de wet dat een interne vertrouwenspersoon sterk aanbevolen is. Maar om het welzijn op de werkvloer te verbeteren, diende minister van Werk Pierre-Yves Dermagne een wetsontwerp in om de aanstelling van een vertrouwenspersoon verplicht te maken voor bedrijven vanaf 50 werknemers.
Wie die rol op zich neemt, wordt volgens het voorstel bepaald door de werkgever en de werknemers.
 

Een belangrijke stap naar meer welzijn op het werk

De federale ministerraad keurde het wetsontwerp goed op 16 juni 2023.
Zodra ook de Raad van State groen licht geeft, treedt de nieuwe wet in voege. 

Wat vinden onze experten van dit wetsvoorstel?

“Vertrouwenspersonen vormen een belangrijke spilfiguur in het welzijn op het werk. Ze lossen conflicten op, bieden ondersteuning bij moeilijkheden en merken noodsignalen vroegtijdig op“, vindt Heidi Henkens, preventieadviseur psychosociale aspecten. “De aanstelling van een vertrouwenspersoon is een cruciale stap naar een optimaal welzijnsbeleid, belangrijk is wel dat de vertrouwenspersoon het mandaat krijgt van de werkgever om ervoor te zorgen dat medewerkers zich goed blijven voelen in de organisatie. Het is daarom nodig dat goed nagedacht wordt wie intern deze rol opneemt.


Wist je dat…

vertrouwenspersonen verplicht zijn om een basisopleiding te volgen?
Zo verwerven ze de nodige vaardigheden om correct te reageren op verschillende psychosociale risico’s op het werk. Bovendien zijn vertrouwenspersonen wettelijk verplicht om zich jaarlijks bij te scholen.


Wat met organisaties die minder dan 50 werknemers in dienst hebben?

Voor organisaties met minder dan 50 werknemers blijft de aanstelling van een vertrouwenspersoon aanbevolen. Wel stelt het nieuwe wetsontwerp dat ook zij verplicht zijn om een vertrouwenspersoon in dienst te nemen, als alle leden van de vakbondsafvaardiging of – bij afwezigheid van een vakbondsafvaardiging – alle werknemers dat verzoeken.

Stel de juiste vertrouwenspersoon aan

Vertrouwenspersonen kunnen te maken krijgen met complexe situaties en moeten vertrouwelijke informatie kunnen bewaren. De meest geschikte kandidaat selecteren voor deze rol, is daarom erg belangrijk. Onze experten kunnen je ondersteunen bij de screening van de juiste vertrouwenspersoon. Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Meer informatie nodig? Wij helpen je graag!

+32 2 549 71 00Mail ons