Waarom ‘wisselwerken’ bij zittende beroepen extra aandacht verdient

16-09-20

Van ‘wisselwerken’ het nieuwe normaal maken voor mensen met een zittend beroep. Dat is het opzet van de jaarlijkse campagne van de VerV (Beroepsvereniging voor Ergonomie) en het Vlaams Instituut Gezond Leven. Van 5 tot en met 9 oktober roepen beide organisaties op om meer en regelmatig te bewegen tijdens zittend werk. Een campagne die we bij Mensura volop steunen.

Maar liefst 6 op de 10 (57%) Belgische werknemers ondervindt gezondheidsproblemen door fysieke belasting op het werk, zo blijkt uit de kerncijfers 2020 voor ergonomie. Bouw, zorg, productie en logistiek zijn de usual suspects. Maar ook veel bedienden – veelal zogeheten beeldschermwerkers – rapporteren klachten. Bij die laatsten is dé boosdoener langdurig aan een bureau zitten. Bij 3 op 4 van de jobs (74%) is dat ruim een kwart van de werktijd, aldus dezelfde rondvraag.

De VerV en het Vlaams Instituut Gezond Leven willen dat tij keren en roepen in een campagne op tot ‘wisselwerken’: bij zittend werk elk half uur even rechtop staan en in beweging komen. Een simpele maatregel, maar wel een waarvan de positieve effecten niet te onderschatten zijn. De fysieke gezondheid, en bijgevolg ook de concentratie en productiviteit, krijgen er een boost door.

Geen ingrijpende veranderingen

Wisselwerken vraagt dus niet veel energie of ingrijpende veranderingen. Rechtstaand telefoneren, een glas water halen, naar een collega stappen in plaats van te mailen … Het zijn slechts enkele voorbeelden, ongeacht of uw medewerkers op kantoor of thuis aan de slag zijn.


Ga mee de uitdaging aan

Laat uw medewerkers tussen 5 en 9 oktober een foto posten op sociale media die toont hoe zij wisselwerken, met de vermelding #wisselwerken. Wie weet winnen ze een ergonomische kruk van Health2Work.


Oktober ergonomiemaand

De timing van deze campagne is niet toevallig gekozen: oktober is de maand van de ergonomie. Ook de Belgische Cardiologische Liga lanceert dan haar jaarlijkse ‘Please Stand Up’-campagne. Van 19 tot 30 oktober daagt de liga bedrijven uit om rechtopstaand te werken en hen tegelijk bewust maken van de risico’s van langdurig stilzitten.

Op de campagnewebsite vindt u alvast enkele handige tips en getuigenissen.

Naar een doeltreffend gezondheidsbeleid

Gezonde medewerkers zijn energieker, productiever en minder vatbaar voor verzuim. Naast mentaal welzijn en motivatie is fysieke fitheid een essentiële bouwsteen van vitaliteit op de werkvloer. Vanuit Mensura ondersteunen we u om uw werkplekken en -processen te onderzoeken op eventuele pijnpunten qua ergonomie. Vervolgens begeleiden we u om de adviezen om te zetten in concrete oplossingen.


Ergonomische maatregelen renderen pas maximaal als iedereen ze kent, begrijpt en correct toepast. In onze opleidingen en workshops leren uw medewerkers de risico’s van beeldschermwerk herkennen, beperken of voorkomen. Op kantoor of hun thuiswerkplek.

Wenst u de werkomstandigheden van uw beeldschermwerkers in kaart te brengen of een risicoanalyse uit te voeren? Dat kan met de e-Enquête en de e-Coach beeldschermwerk van Mensura.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons