Met deze vier tips geef je boeiende digitale opleidingen

De coronacrisis gaf online opleidingen een ongeziene boost. Maar digitaal cursisten boeien is niet vanzelfsprekend. We tonen je graag hoe wij het aanpakken. Met deze vier tips hou je cursisten bij de (online) les.

Onbedoeld werd de pandemie het grootste thuiswerkexperiment ooit. De lockdown dwong ons om van thuis uit te werken én te leren. Het onderwijs schakelde op nooit geziene schaal over naar video- en online lessen. Maar ook in het bedrijfsleven bewoog er van alles.

Het normale leven hervat, maar telewerk en digitaal leren gaan niet meer weg. Want digitale lessen zorgen voor minder verplaatsingen en organisatie. Bovendien gaan je medewerkers flexibeler met leerstof aan de slag. Online aandacht vasthouden is echter een uitdaging. Daarom deze tips.

1. Community is key

Een verwarde blik uitwisselen of een praatje in de pauze: ‘zullen we notities delen?’; het zijn dit soort kleine interacties die mensen missen tijdens een online les. Nochtans kan je, ook digitaal, perfect een groepsgevoel creëren. 

Via een online forum – of gewoon Microsoft Teams – stellen je medewerkers vragen aan elkaar en helpen ze elkaar verder. Zo’n online community maakt leren niet alleen efficiënter, maar ook leuker. Want lange tijd achter een scherm zitten, wordt al snel eenzaam.

2. Interactie, ook tijdens de les

Dreunt de docent tijdens het webinar gewoon de slides op, dan is er geen enkele mogelijkheid tot interactie of discussie. En dat zijn net de elementen die in groep leren zo sterk maken. Gelukkig bestaan er al heel wat online tools en apps beschikbaar die digitale interactie wél mogelijk maken.

Met Kahoot zet je snel een quiz op. Een spelelement zorgt ervoor dat deelnemers aandachtig blijven, want iedereen wil zijn of haar naam op het scorebord zien pronken. En met Mentimeter pols je in real time naar de kennis of mening van je medewerkers. Het enige wat je nodig hebt om deel te nemen is een smartphone of laptop.

3. Bundel alle leerstof

Losse PowerPoints of PDF-bestanden nodigen minder uit om in te scrollen. Als cursist neem je sneller een papieren handboek vast. Maar met een overzichtelijke landingspagina, structureer je ook digitaal al je lesmateriaal. En integreer je makkelijk verschillende types content en media in een geheel.

Het Mensura Learn&Connect-platform bundelt alle leerstof – van video’s tot toetsen – in een visueel aantrekkelijke online omgeving. Cursisten krijgen een jaar lang toegang tot alle modules. Zo kunnen ze meteen een onderwerp opfrissen wanneer ze daar nood aan hebben.

4. Experimenteer met blended learning

Hoewel e-learning in sommige bedrijven al min of meer was ingeburgerd, zet 91% van de bedrijven* sinds de pandemie er nog meer op in. Maar je hoeft niet te kiezen tussen klassikaal of online. Blended learning combineert op een slimme manier klassikaal leren met nieuwe digitale technieken.

Met blended learning leer je als cursist sommige onderdelen van een opleiding via e-learning of in een webinar met een expert. Terwijl je bijvoorbeeld het praktijkluik oefent samen met andere cursisten op de werkvloer of in de klas. Met deze slimme combinatie verhoog je de leerimpact. Iets waar we met Mensura Learn&Connect voluit voor gaan.

* Bron : ‘The state of virtual training - Cindy Huggett