Risicoanalyse van elektrische installaties

Wordt er in jouw bedrijf aan of in de nabijheid van elektrische installaties gewerkt? Dan is het opsporen en correct inschatten van risico’s van levensbelang.

Risicoanalyse van elektrische installaties
  • Praktisch
  • In overleg
  • Prijs op aanvraag
  • Nederlands, Frans
  • Op maat
  • Praktijkgericht
  • Kmo-portefeuille, Opleidingscheques, Sectorfonds

Wordt er in jouw bedrijf aan of in de nabijheid van elektrische installaties gewerkt? Dan is het opsporen en correct inschatten van risico’s van levensbelang. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding leert Mensura jouw medewerkers preventiemaatregelen aan om zichzelf en hun collega’s te beschermen.

Waarom?

Wie aan of in de nabijheid van elektrische installaties werkt, moet weten welke gevaren daaraan verbonden zijn. Een correcte identificatie en analyse van de risico’s komen de veiligheid van alle betrokken medewerkers ten goede.


Wat leer je?

De opleiding risicoanalyse elektrische installaties op arbeidsplaatsen staat in het teken van preventiemaatregelen bij het werken aan of in de nabijheid van elektrische installaties. Naast een theoretische inleiding voeren de cursisten praktische oefeningen uit om risico’s in en rond elektrische installaties op te sporen en te evalueren. Naast recente installaties komt ook oude infrastructuur van vóór het AREI-reglement van 1983 tijdens de cursus aan bod.

De praktijkgerichte, interactieve cursus duurt één dag en vindt plaats in jouw bedrijf voor groepen van minimum zes personen. Het voordeel van de bedrijfsinterne opleiding is dat cursisten op je eigen installaties kunnen oefenen. Risico’s identificeren gebeurt aan de hand van beeldmateriaal. Bij de oefeningen gebruiken we een vragenlijst die de 14 risicovelden systematisch overloopt. Er gaat ruime aandacht uit naar uitwisseling van ervaringen.


Dit is een opleiding van ons Interact-aanbod

Interact

Ga in gesprek met een expert, deel je ervaringen en leer van elkaar. Leren is een sociaal gebeuren. Je leert basiskennis toepassen in de praktijk, dat kan zowel online als klassikaal.

Alles over Interact >


Resultaat?

Na deze opleiding:

  • Beheersen je medewerkers de 14 risicovelden van elektrische installaties op arbeidsplaatsen;
  • Kunnen ze aan de hand van een door Mensura ontwikkelde checklist een risicoanalyse van de elektrische installaties uitvoeren om de gevaren van hun werk aan of in de nabijheid van die installaties te identificeren en te beoordelen;
  • Zijn ze perfect op de hoogte van het plan voor uitwendige invloedfactoren, de bevoegdheidsverklaring en het elektrisch dossier van een installatie.

Voor wie?

Voor deze praktijkgerichte opleiding is geen grote voorkennis over elektriciteit vereist. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers de vereiste basiskennis over wetgeving rond elektrische installaties (HS en LS) op arbeidsplaatsen.


Wat zegt de wet?

Als werkgever ben je verplicht een bevoegdheidsverklaring op te stellen voor elke werknemer die in contact komt met kleine en grote elektrische werkzaamheden en installaties. Met een bevoegdheidsverklaring toon je als werkgever aan dat je medewerkers veilig en met voldoende kennis aan of in de buurt van elektrische installaties kunnen werken.

Een bevoegdheidsverklaring voor werken aan elektrische installaties heeft twee niveaus:  

  • Gewaarschuwd persoon BA4
    Deze verklaring is van toepassing op werknemers die mogelijks in aanraking komen met elektrische installaties maar die er zelf geen werk aan hebben. Zij mogen dus enkel niet-elektrische taken uitvoeren of kleine wijzigingen onder toezicht van een vakbekwame medewerker.  
  • Vakbekwame persoon BA5
    Deze verklaring is van toepassing op werknemers die zelf aan of met elektrische installaties werken of toezicht houden op werken uitgevoerd door gewaarschuwde personen (BA4). Dit kunnen bijvoorbeeld ingenieurs of techniciens zijn.  

Naast het opleidingsattest voor BA4 of BA5 is het ook belangrijk dat je als werkgever een risicoanalyse van de elektrische installatie(s) maakt, om een sluitende bevoegdheidsverklaring te kunnen afleveren.

Meer info >


Prijs

De prijs hangt af van de manier waarop je de opleiding volgt

Is je organisatie aangesloten bij Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming (EDPB), beschik je over preventie-eenheden en is je saldo toereikend, dan kan je hiermee betalen.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Dankzij onze erkenningen door overheidsdiensten en sectorfondsen voldoen we aan de voorwaarden voor tal van subsidies en financieringsmogelijkheden.

      • Kmo-portefeuille (Vlaanderen):Gebruik deze erkenningsnummers in je aanvraag:
        • leden van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming: Mensura EDPB - DV.O105072
        • niet-leden: Mensura CONSULT - DV.O101943
      • Opleidingscheques - Wallonië
      • Sectorfonds:
        • Alimento
        • Constructiv

      Cookies opgeslagen