Workshop ‘Optimalisatie van ploegenarbeid’

Zowel nacht- als ploegenarbeid kunnen een slaaptekort veroorzaken. Daar lijdt niet alleen de gezondheid van uw medewerkers onder, ook uw organisatie draagt de gevolgen. Bij vermoeide werknemers ligt de productiviteit immers een pak lager, terwijl de kans op een arbeidsongeval stijgt. Met de workshop ‘Optimalisatie van ploegenarbeid’ maakt u daar komaf mee.

Waarom?

Nacht- en ploegenarbeid verstoren het bioritme. De mogelijke gevolgen zijn ingrijpend: van slaapstoornissen over concentratieproblemen tot angstgevoelens. Die klachten leiden tot een productiviteitsverlies en een groter risico op werkongevallen. Op lange termijn kan een bioritme uit balans zelfs een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes veroorzaken. Deze ziekten en chronische aandoeningen doen het absenteïsme in uw organisatie aanzienlijk stijgen.

Voor wie?

Voor elke organisatie die nacht- en ploegenarbeid implementeert en haar medewerkers wil beschermen tegen de negatieve gezondheidsgevolgen.

Hoe?

Met de opleiding pakt u de impact van nacht- en ploegenarbeid op uw werkkrachten succesvol aan. Deelnemers krijgen concrete tips en advies waarmee ze een gebalanceerd bioritme bevorderen. Zo versterken ze hun slaappatroon én hun prestatievermogen op de werkvloer.

Tijdens de workshop krijgen medewerkers nuttige inzichten over onder andere:

  • wat is een bioritme en hoe breng je het in balans;
  • de symptomen van een slaaptekort bij nacht- en ploegenarbeid;
  • dingen die je tijdens de (werk)dag kan doen om je slaap op een positieve manier te beïnvloeden;
  • praktische tools, specifiek afgestemd op ploegenarbeid, die de slaap stimuleren en hun dagelijkse welzijn bevorderen.

Resultaat

  • Medewerkers zijn beter uitgeslapen, waardoor hun welzijn en productiviteit een boost krijgen.
  • Een lager risico op arbeidsongevallen.
  • Een positieve invloed op de verzuimcijfers.

Praktisch

De interactieve workshop vindt plaats in uw organisatie en duurt – naargelang uw voorkeur – anderhalf uur, twee uur of een halve dag. Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 15 personen.

Ook is er individuele begeleiding mogelijk voor verantwoordelijken die nacht- en ploegenarbeid organiseren. De beschikbare talen zijn Nederlands, Frans en Engels.