Belg schat eigen EHBO-kennis fout in

19-09-17

80% van de Belgen denkt eerste hulp te kunnen verlenen bij noodsituaties zoals een hartstilstand, hevige bloeding of snijwonde. Maar 35% over- of onderschat zijn eigen kennis, blijkt uit praktijktests van het Rode Kruis. Hoog tijd voor een cursus EHBO.

De meerderheid van de bevolking volgde ooit een eerstehulples, bijvoorbeeld op school, in hun bedrijf of in de jeugdbeweging. Maar 3 op de 4 personen gaat de mist in wanneer ze worden gevraagd om hun reanimatievaardigheden te demonstreren, zo toont het nieuwe campagnefilmpje van het Rode Kruis. De oplossing? Een basiscursus of bijscholing EHBO, eventueel via het werk.

Taak van werkgevers?

Bij snijwonden en hevige bloedingen overschatten Belgen hun eigen EHBO-kennis, bij ongevallen met giftige stoffen onderschatten ze die. Nochtans vinden we eerste hulp erg belangrijk: 94% zou zich schuldig voelen als ze zelf niet kunnen helpen. Zo goed als alle Belgen vindt dat een eerstehulpopleiding door scholen moet worden georganiseerd. En 96% meent dat die verantwoordelijkheid ook bij werkgevers ligt.

Opleidingen in eerste hulp

Als werkgever bent u inderdaad verantwoordelijk voor de organisatie van eerste hulp. Daarom moet u voorzien in de aanwezigheid van een of meerdere opgeleide hulpverleners op de werkvloer.

Een EHBO-hulpverlener moet één keer een basisopleiding EBHO volgen, en elk jaar daarna een bijscholingscursus. Dat kan ook tweejaarlijks, als u via een voorafgaande risicoanalyse en advies van zowel de arbeidsgeneesheer als het Comité kunt aantonen dat de hulpverlener voldoende kennis en vaardigheden heeft. Voor een aangewezen medewerker – iemand die u aanduidt om de EHBO-verzorging in uw onderneming te helpen verzekeren – volstaat een initiatiecursus.

Inschrijven?

Inschrijven voor onze EHBO-opleidingen kan heel gemakkelijk online. Nog vragen? Neem contact met ons op via info.edpb@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons