Hoe organiseer je EHBO in je bedrijf?
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de organisatie van eerste hulp. Gebeurt op de werkvloer een arbeidsongeval of wordt een medewerker onwel, dan moeten voldoende mensen snel hulp kunnen bieden. Hoe bereid je jouw organisatie daarop voor?
1. Bepaal welke maatregelen nodig zijn voor je bedrijf
Welke maatregelen en EHBO-kennis je bedrijf vereist, hangt af van de aard van je activiteiten. Een risicoanalyse maakt duidelijk welke hulp je moet kunnen verzekeren voor medewerkers, (onder)aannemers en anderen. Minimaal voorzie je in:
- snelle en deskundige hulp;
- een uitgeruste EHBO-koffer
- vervoer naar het verzorgingslokaal, of een arts of ziekenhuis in de buurt;
- duidelijke procedures voor noodsituaties
Wat hoort thuis in de EHBO-koffer?
Voor advies kan je op jouw bedrijfsarts rekenen. Naast een aantal EHBO-klassiekers hangt de inhoud van je koffer af van je activiteiten. Als klant kan je op MyMensura verschillende standaarddocumenten terugvinden om je hierbij te helpen.
2. Zorg voor opgeleide hulpverleners op de werkvloer
Een EHBO-hulpverlener moet één basisopleiding volgen, en elk jaar daarna een bijscholingscursus. Dat kan tweejaarlijks, als je aantoont dat hij of zij voldoende kennis en vaardigheden heeft. Voor een aangewezen medewerker volstaat een initiatiecursus van vier uur.
Tijdens deze opleidingen leren hulpverleners verwondingen inschatten en de eerste zorgen toedienen. De risicoanalyse wijst uit welke vaardigheden ze specifiek voor je organisatie in de vingers horen te hebben.
3. Hou een EHBO-register bij
Het wettelijk verplichte EHBO-register biedt een prima overzicht van incidenten en hun opvolging. Ideaal dus als input voor preventieprogramma’s. De gegevens komen ook goed van pas voor verzekeringskwesties als een - op het eerste zicht onschuldige - wonde toch ernstiger blijkt en aangegeven moet worden. Bovendien verzamel je zo tegelijk EHBO-input voor het jaarverslag.
Wat noteer je in het register?
- de identiteit van de hulpverlener, patiënt en eventuele getuigen;
- tijdstip, plaats en omstandigheden van het ongeval of onwel worden, met een beschrijving;
- de aard en het tijdstip van de interventie;
- de oorzaak en de aard van de verwonding, de verzorging en eventueel het vervolg.