Preventieadviseur niveau 2: wat moet je weten over de opleiding?

Elke organisatie moet een preventieadviseur aanstellen.
Die stippelt een doordacht preventie- en gezondheidsbeleid uit. De basismodule preventieadviseur niveau 2 stoomt werknemers klaar om die rol optimaal te vervullen.
Docent Olivier Ramont legt uit hoe ORA Academy de opleiding aanpakt.  

Wie kan de opleiding volgen?

“Iedere werknemer met een diploma hoger secundair onderwijs kan aan de opleiding starten.
Dat maakt dat we vaak met heel uiteenlopende groepen werken, gaande van hr-profielen tot mecaniciens.
Bij technische onderwerpen, zoals elektriciteit, zie je sommigen dan wel eens fronsen. Maar we maken de opleiding zo laagdrempelig mogelijk, waardoor elke deelnemer op het einde van de rit volledig mee is in het verhaal.”

No-nonsense mentaliteit en straight to the point. Een ideale combinatie voor preventieadviseurs die écht betekenis willen geven aan hun job." Ellen De Doncker Administratief bediende bij Casteleyn NV

Hoe bouwt de opleiding verder op de cursus ‘preventieadviseur niveau 3’?

“Wie de opleiding preventieadviseur niveau 3 volgde, zal merken dat we dezelfde topics uit die cursus opnieuw behandelen. Maar dit keer meer in detail. Algemene thema’s rond preventie en welzijn komen uitgebreid aan bod. Denk bijvoorbeeld aan brandpreventie en de indienststelling van arbeidsmiddelen. We stellen het programma wel altijd flexibel op. Zo kunnen deelnemers tijdens de opleiding ook zelf aangeven op welke zaken ze graag dieper inzoomen.

Toch zijn beide opleidingen niet met elkaar te vergelijken. De opleiding preventieadviseur niveau 2 duurt – met 35 lesdagen, telkens van 6 uur – niet alleen langer, maar vergt ook meer inzet van de deelnemers. Naast een schriftelijk examen, werken ze 4 groepswerken uit en schrijven ze een thesis. Die laatste verdedigen ze aan het einde van de opleiding voor een multidisciplinaire examenjury.”

Dat je de kans krijgt om andere medestudenten te ontmoeten, is een grote meerwaarde. Zij werken vaak in verschillende bedrijfsomgevingen, waardoor je veel van elkaar kunt leren." Leander Vande Cauter Assistent plantmanager bij Poppies Bakeries

Waar gaan deelnemers concreet mee aan de slag?

“De opleiding wordt gegeven door experten met ruim 20 jaar ervaring op de teller. Dagelijks zetten zij hun schouders onder het preventie- en gezondheidsbeleid in verschillende organisaties. Daardoor kunnen ze deelnemers belangrijke inzichten meegeven uit het werkveld.  

Een praktische benadering van de leerstof staat in onze opleidingen centraal. Deelnemers en docenten pakken de theorie en oefeningen echt samen vast. In kleine groepjes gaan ze bijvoorbeeld aan de slag met een arbeidsongevallenonderzoek gebaseerd op een waargebeurd scenario. En ook de concrete uitwerking van een jaaractieplan en verschillende bedrijfsbezoeken staan op de planning. 

Daarnaast zetten we erg in op communicatie. Als preventieadviseur kom je in contact met uiteenlopende profielen. Het is belangrijk dat je je als een kameleon kunt aanpassen aan verschillende personen en situaties.”

De praktijklessen waren een grote meerwaarde. Zo werd bijvoorbeeld de theorieles over brandbestrijding aangevuld met een praktijkles waar we zelf mochten blussen. Toch wel een ervaring die we niet snel zullen vergeten." Geoffrey Dekeyser Preventiemedewerker bij Jacops

Wat na de opleiding?

“Wie slaagt voor de basismodule, kan daarna kiezen waarin hij of zij zich wil specialiseren. Vanuit ORA Academy en Mensura bieden we een specialisatiemodule arbeidsveiligheid aan. Tijdens die opleiding behandelen we topics zoals machineveiligheid, brandpreventie en de industrie 4.0. Met dat laatste spelen we in op het toenemende belang van onder meer artificiële intelligentie en robotica in de arbeidswereld.

Belangrijk om weten is dat deelnemers na de basismodule nog niet hun certificaat preventieadviseur niveau 2 behalen. Dat ontvangen ze pas nadat ze slagen voor een van de verschillende specialisatiemodules.

Verder blijven we deelnemers ook na de basismodule coachen. Lopen ze ergens tegenaan? Hebben ze graag een opfrissing van de theorie? Dan kunnen ze altijd deelnemen aan een van onze bijscholingen. Die organiseren we 6 keer per jaar en duren 4 uur.”  

Geef het welzijn op je werkvloer de ideale boost

In de basismodule preventieadviseur niveau 2 ga je op een praktische wijze aan de slag met algemene welzijns- en gezondheidsthema’s. Experten uit het werkveld leren je de kneepjes van het vak, terwijl je ervaringen en kennis uitwisselt met collega-professionals.

Schrijf je in voor de opleiding >>   

Olivier Ramont

Zaakvoerder ORA Academy

Maak kennis met deze partner