De Vlaamse gezondheidsdoelstellingen: wegwijzer voor uw gezondheidsbeleid

Eind 2016 bepaalde de Vlaamse regering nieuwe gezondheidsdoelstellingen. De overkoepelende ambitie: dat de Vlaming tegen 2025 gezonder leeft dan vandaag. Hoe pakt de overheid dit aan? En wat kunt u als werkgever meepikken voor uw eigen gezondheidsbeleid?

De gezondheid van de Vlaming gaat erop vooruit als het gaat over tabak-, alcohol- en drugsgebruik, zo blijkt uit studies van het VIGeZ en het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Minder goed nieuws rond beweging en gezonde voeding: volwassen Vlamingen zitten 50 tot 85% van hun dag stil (exclusief slaaptijd), slechts 40% onder hen beweegt regelmatig 30 minuten per dag, en over het algemeen eten ze te weinig groenten en fruit.

Op basis van die vaststellingen en specifieke criteria (bv. gezondheidsschade, maatschappelijke kost en de beschikbaarheid van evidence-based preventiestrategieën) bepaalde de Vlaamse regering nieuwe prioriteiten op het vlak van gezondheid.

Nieuwe Vlaamse gezondheidsdoelstellingen

De nieuwe generatie gezondheidsdoelstellingen focust op thema’s die de grootste maatschappelijke kost en ziektelast met zich meebrengen:

  • voeding;
  • lichaamsbeweging;
  • sedentair gedrag;
  • tabak;
  • alcohol en drugs.

Hier valt dan ook de meeste gezondheidswinst te boeken.

Werkgever heeft impact op gezondheid

De Vlaamse regering heeft een duidelijk plan van aanpak voor ogen. Onder het motto ‘health is in all policies’ gelooft ze dat gezondheid een zaak is van alle beleidsdomeinen. Die moeten de krachten bundelen om contextgericht te werk te gaan: mensen benaderen vanuit de verschillende contexten waarin ze actief zijn zoals werk, onderwijs, lokale gemeenschap, gezin, zorg en welzijn.

Gezondere en vitale medewerkers: wat kunt u ondernemen?

De werkomgeving biedt unieke mogelijkheden om de gezondheid van de Vlaming positief te beïnvloeden. Maar hoe dan? Enkele ideeën waarmee u meteen aan de slag kunt:

  1. Deel kennis over gezondheid
    Informeer medewerkers over wat een gezonde levensstijl inhoudt, bijvoorbeeld via workshops en persoonlijk leefstijladvies. Vertrouw op kennisoverdracht om ongezond gedrag te veranderen.
     
  2. Communiceer over het gezondheidsbeleid
    Werk een kwaliteitsvol preventief gezondheidsbeleid uit. Zorg ervoor dat uw beleid duidelijk is voor alle medewerkers via herhaaldelijke, heldere communicatie (bv. mails, affiches, screensavers, oefeningen).
     
  3. Neem allerlei initiatieven
    Creëer een gezondheidsbevorderende omgeving door o.a. fruit aan te bieden, duidelijke regels voor alcohol- en drugsgebruik te hanteren en beweging aan te moedigen (bv. via het 10.000-stappenplan of bewegingsinitiatieven tijdens de lunchpauze).
     
  4. Stimuleer gezonde keuzes
    Zet uw medewerkers aan tot gezonde gewoontes via ‘nudging’: plaats gezonde voeding op ooghoogte, of kleef voetjes op de grond die naar de trap lopen in plaats van de lift. Maak van de gezonde keuze de makkelijke keuze.
     
  5. Laat enthousiaste collega’s mee aan de kar trekken
    Stel gezondheidspromotoren en -ambassadeurs aan. Geef hen de ruimte om zichzelf te informeren (bv. via workshops en individuele coaching), initiatieven te nemen en collega’s te sensibiliseren en motiveren.

Een effectief gezondheidsbeleid? Vertrouw op onze experts

Fitte, gezonde medewerkers zijn energieker, productiever, en minder vatbaar voor verzuim. Nog meer ideeën, ondersteuning of advies nodig voor uw gezondheidsbeleid? Mensura helpt u graag uw bedrijfsenergie in topvorm te brengen.