Mentaal fit binnen én buiten de bedrijfsmuren met het Employee Assistance Program

Van lastige pubers over moeilijkheden op relatievlak tot financiële issues: naast werkgerelateerde problemen kunnen ook allerhande obstakels in de thuissituatie jouw medewerkers kopzorgen geven. Vinden ze op zo’n moment een luisterend oor, dan haalt dat al heel wat druk van de ketel. Dat is de ambitie van het Employee Assistance Program dat Mensura samen met specialist Workplace Options aanbiedt.

Een Employee Assistance Program (EAP) is een dienstverlening die werkgevers als voordeel aan hun werknemers bieden. Het ondersteunt medewerkers en hun gezinsleden bij problemen die een impact kunnen hebben op hun mentale welzijn en bijgevolg hun werkprestaties. In de Angelsaksische wereld is het concept helemaal ingeburgerd, bij Europese bedrijven is de opmars ervan volop bezig.

Hoe je het ook draait of keert, tussen werk en privéleven staat geen muur." Koen Van Hulst Verantwoordelijke psychosociale preventie bij Mensura

Sluitstuk van een integraal welzijnsbeleid

“Hoe je het ook draait of keert, tussen werk en privéleven staat geen muur”, vertelt Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale preventie bij Mensura . “Werkissues neem je mee naar je thuissituatie en omgekeerd. Het maakt niet uit waar de kopzorgen vandaan komen, iemands betrokkenheid en productiviteit komen onder druk en zelfs verzuim loert om de hoek.” En dat terwijl hr en interne of externe preventieadviseurs alles uit de kast halen om uitval tegen te gaan, verloop te beperken en het welzijn op de werkvloer te verhogen.”

“Aanvullend op de psychosociale ondersteuning die Mensura aanbiedt voor alles wat met het werk te maken heeft, vinden we het zinvol om daar het privé-luik aan toe te voegen via een EAP. Op basis van de gecombineerde, geanonimiseerde data uit beide kunnen we werkgevers nog gerichter adviseren rond welke initiatieven op het vlak van mentaal welzijn nuttig en nodig zijn.”

“Een EAP vormt het sluitstuk van een integraal welzijnsbeleid”, pikt Anna Smets in. Zij is Director Business Solutions bij Workplace Options, partner van Mensura voor het EAP. “Tegelijk ontzorgen we er ook hr mee. Zij vernemen vaak als eerste wat er leeft op de werkvloer of bij bepaalde collega’s, maar het ontbreekt hen vaak aan de nodige tijd en middelen. Als je een medewerker dan vanuit hr kan doorverwijzen naar een professionele expert ter zake, dat geeft gemoedsrust.”

Als je een medewerker vanuit hr kan doorverwijzen naar een professionele expert ter zake, geeft dat gemoedsrust." Anna Smets Director Business Solutions bij Workplace Options

24/7 toegang tot psychologische hulp

Om het EAP aan te bieden aan haar klanten, werkt Mensura dus samen met Workplace Options.
Met 40 jaar ervaring, en 116.000 klanten in 200 landen, is het een van de belangrijkse aanbieders ter wereld. In België houdt een team van Nederlandstalige, Franstalige en Engelstalige psychologen zich het jaar rond 24/7 beschikbaar voor medewerkers en hun gezinsleden.

Anna Smets: “De klok rond kunnen ze rechtstreeks bij een van onze psychologen terecht: telefonisch, via chat of videocall. Vervolgsessies kunnen met diezelfde psycholoog of met een therapeut uit het netwerk in de regio van de medewerker worden ingepland. We garanderen absolute confidentialiteit: onze psychologen werken volledig onafhankelijk, praten in vertrouwen en er wordt geen persoonlijke informatie doorgegeven aan de werkgever.”
 

Coaching en praktische support

Daarnaast hebben medewerkers eveneens recht op een aantal coachingsessies, bijvoorbeeld rond stressbeheersing of een gezonde leefstijl. Anna Smets: “Managers en teamleaders kunnen daarbovenop onbeperkt een beroep doen op begeleiding rond hoe je medewerkers aanstuurt. Zeker voor startende leidinggevenden is dat nuttig, want vaak is er onvoldoende capaciteit binnen de organisatie om hen te begeleiden in hun nieuwe rol.”

Tot slot mogen medewerkers op allerhande praktische ondersteuning rekenen, tot en met het vinden van een oplossing voor een opvangprobleem. Anna Smets: “Ons motto is: ontzorgen en stress wegnemen bij de medewerkers, zodat zij hun hoofd vrij hebben om zich op hun job te concentreren.”

Lange wachtlijsten voor therapie

In België doet Employee Assistance Program voorlopig slechts bij een minderheid van de werkgevers een belletje rinkelen. In de VS, Canada en Engeland, daarentegen, biedt nagenoeg elke organisatie zo’n programma aan.

“Voorzieningen voor geestelijke gezondheidszorg botsen stilaan op hun limieten. De coronacrisis heeft veel mensen mentaal een knauw gegeven, met lange wachtlijsten als gevolg. Schrijnend dat het soms maanden duurt voor je op gesprek kan met een psycholoog. Daar komen wij met ons vaste netwerk van gediplomeerde psychologen aan tegemoet.”
 

Corona eyeopener voor werkgevers

Een aantal grote werkgevers in ons land sprongen al eerder op de kar om deze dienstverlening aan te bieden aan hun werknemers, waaronder Nestlé. Maar de coronacrisis heeft ook voor kleine en middelgrote bedrijven een belangrijk momentum gecreëerd.

Anna: “Als iemand in een klein bedrijf uitvalt, is de impact meteen enorm. Dat hebben kmo-werkgevers aan den lijve ondervonden. Bovendien proberen kmo-medewerkers, net door de grote loyaliteit aan hun werkgever, zo lang mogelijk overeind te blijven. Terwijl het bij mentale problemen zaak is om snel in te grijpen.”

Hoe Nestlé mentaal welzijn aanpakt met het EAP

Voedingsmiddelenconcern Nestlé rolde in 2020 een groot welzijnsplan uit met het Employee Assistance Program (EAP) als een van de speerpunten. De groep ondersteunt er het mentale welzijn van zijn medewerkers mee, binnen én buiten de werkcontext.

Lees het volledige verhaal >

Zorgende werkgever, aantrekkelijke werkgever

“Door een EAP aan te bieden, toon je dat je bezorgd bent om het welzijn van je team, als medewerker én als mens”, besluit Anna. “Voor de werknemer is het geruststellend te weten dat hij met zijn beslommeringen meteen bij een externe professional terechtkan voor een vertrouwelijk gesprek en eventuele vervolgstappen. Kortom, dat zijn werkgever voor hem zorgt. Dat komt de loyaliteit ten goede en straalt positief af op je werkgeversimago. Niet onbelangrijk in een krappe arbeidsmarkt.”

Het mentale welzijn van jouw medewerkers breder aanpakken met een Employee Assistance Program? Neem contact op met ons via onderstaand formulier.