Global Wellness Day 2022: praktische tips van onze experts

Dit jaar focust Global Wellness Day op het belang van mentale kracht in stressvolle of moeilijke periodes. Wij vroegen vier experts naar hun persoonlijke tip om het jaar rond gezond(er) te leven en te werken.

De tip van Verina Servranckx, psychosociaal preventieadviseur

Veerkracht is onmisbaar voor je mentale weerbaarheid en… dat kun je trainen!"


“Veerkracht verschilt van persoon tot persoon. Niet iedereen kan even goed om met stress of tegenslagen. Tegelijk varieert de mate waarin we veerkrachtig zijn ook van situatie tot situatie. De stressbeleving van medewerkers is dus subjectief, maar de signalen en symptomen zijn objectiveerbaar en voor iedereen zichtbaar.”

Quiz: test uw kennis over veerkracht >
 

De tip van Dorien Simons, adviseur Vitality

Intensief sporten is niet nodig om voldoende te bewegen"


“Iedereen weet wel dat bewegen nuttig en nodig is voor de gezondheid. Maar we zijn vaak goed in het verzinnen van excuses. Geen tijd, te moe, te lastig… Toch hoeft bewegen niet inspannend of tijdrovend te zijn om al een heilzaam effect te hebben. Drie keer per dag tien minuten matig intensief bewegen – denk aan wandelen of tuinieren – helpt je gezondheidsniveau te behouden, als je het vijf dagen per week doet. En je kunt vandaag al starten!”

Bekijk de infografiek ‘Beweeg je gezond’ >
 

De tip van Anneleen Vanlook, psychosociaal preventieadviseur

Hulpverleners moeten waakzaam zijn voor compassiemoeheid"


“Het empathisch vermogen van hulpverleners zoals verpleegkundigen, artsen of psychologen is niet eindeloos. Bij een te hoge emotionele belasting kunnen ze ten prooi vallen aan compassion fatigue of compassiemoeheid. Ze hebben minder geduld, raken sneller geïrriteerd of dreigen zelfs tijdelijk geen empathie meer te kunnen opbrengen. Omdat het een relatief onbekend fenomeen is, is het belangrijk om daarrond te sensibiliseren, zodat hulpverleners – of hun omgeving – de eerste signalen herkennen en kunnen ingrijpen.”

5 vragen over compassiemoeheid >
 

De tip van Hanno Van Eldik, psychosociaal preventieadviseur

Spring slim om met je mentale energie via de cirkel van invloed"


“Iedereen maakt zich weleens druk: een probleem op het werk, moeilijkheden thuis, of een ziek familielid. Maar de mate waarin je zelf invloed hebt op de omstandigheden, verschilt per situatie. Aan de hand van twee cirkels maak je dat inzichtelijk: de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed. Door daar slim mee om te springen, kun je veel mentale energie sparen voor zaken waar je wel degelijk een impact op hebt.”

Ontdek de cirkel van invloed >
 

Aan de slag met veerkracht en vitaliteit

Meer weten over veerkracht? Download ons gratis e-book. Wil je meteen aan de slag? In de opleiding veerkracht verhogen krijgen medewerkers inzicht in stressbeheersing en veerkracht.

Op zoek naar meer informatie over vitaal leven en werken? Dit gratis e-book biedt je een schat aan informatie.

Medewerkers sensibiliseren over het belang van een gezonde leefstijl kan met onze leefstijlopleiding.