Samen bloed geven: laat het goede hart van uw organisatie zien

70% van de bevolking heeft ooit een bloeddonatie nodig, maar slechts 3% geeft bloed. Zeker in de zomer kampt het Rode Kruis elk jaar met een bloedbankdip. Reden te meer om als organisatie uw medewerkers aan te sporen om bloed te geven.

Wie kan doneren?

Bloed geven kan van 18 tot 66 jaar. Wie er al voor zijn 66 aan begon, mag zelfs doneren tot hij of zij 71 jaar oud is. Andere voorwaarden zijn meer dan 50 kg wegen en in goede gezondheid verkeren.

De Belgische bloedbank is een van de veiligste ter wereld. Daar heeft de rist extra selectiecriteria veel mee te maken. Een lijst voorwaarden houdt het gedoneerde bloed gezond. Daarin staan onder meer:

  • het aantal keer per jaar dat iemand bloed mag geven;
  • welke reisbestemmingen een wachttijd voor donatie vereisen;
  • hoeveel tijd in acht genomen wordt na een operatie of behandeling;
  • hoe lang na de zwangerschap bloed geven uit den boze is.

Met de donorzelftest weet u meteen of bloeddonatie voor u weggelegd is.

Bloed, plasma en plaatjes

Voor patiënten die veel bloed verloren of die aan bloedarmoede lijden, zijn bloeddonaties levensnoodzakelijk. Maar wist u dat u ook plasma (het vloeibare deel van bloed) of bloedplaatjes (kleine celfragmenten die helpen bij stolling) kunt geven? Deze bestanddelen worden uit uw bloed gefilterd, waarna de rest terug toegediend wordt.

Plasma wordt onder meer gebruikt voor patiënten met brandwonden en om geneesmiddelen te maken. Bloedplaatjes helpen leukemiepatiënten en mensen die chemotherapie krijgen.

Samen doneren

Laat het goede hart van uw organisatie zien. Samen doneren redt niet alleen levens, het is ook goed voor de teamspirit. Iets voor u? Dan hebt u volgende opties:

  • Nodig het donorwervingsteam van het Rode Kruis uit bij u in het bedrijf. Zij geven uw medewerkers de nodige informatie en brengen promomateriaal mee.
  • Ga met uw medewerkers die willen doneren naar een bloedinzamelingsactie of een donorcentrum bij u in de buurt.
  • Kunt u meer dan honderd medewerkers verzamelen om bloed te geven? Dan kunt u het Rode Kruis ook bij u in de organisatie uitnodigen.

Ontdek hoe uw organisatie levens kan redden.