23-04-19

Q&A – Moet je kleedkamers voorzien voor wie met de fiets komt werken?

Steeds meer medewerkers fietsen naar het werk, blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit. Goed nieuws, want fietsen bevordert de gezondheid en de productiviteit. Maar ben je als werkgever verplicht om kleedkamers te voorzien voor werknemers die hun stalen ros verkiezen boven de wagen?

Het simpele antwoord op die vraag is ‘neen’. Al is er wel een onderscheid tussen strikt de wetgeving volgen en het welzijn van medewerkers bevorderen. Een overzicht.

Wat is verplicht?

Als werkgever ben je enkel verplicht om kleedkamers te voorzien als medewerkers moeten wisselen van kledij om hun job goed en veilig uit te voeren. Voorbeelden zijn activiteiten waarbij beschermingspakken of veiligheidsschoenen vereist zijn.

Wel moet er altijd een ruimte beschikbaar zijn waar werknemers kledij kunnen ophangen, ongeacht of een aangepaste outfit nodig is of niet. Denk aan individuele kleerkasten of kapstokken. Natte, opgeborgen kledij moet kunnen drogen. Kies dus voor een kleerkast of ruimte die kan worden verlucht.

Waarom toch een kleedkamer voorzien?

Door een kleedkamer (en eventueel douches) te voorzien, stimuleer je medewerkers om met de fiets naar het werk te komen. Niemand begint de dag graag bezweet of natgeregend. Bovendien toont onderzoek aan dat werknemers die naar hun werk fietsen, tot 50% minder stress ervaren dan wie de auto of het openbaar vervoer neemt.

Daarnaast ligt ook het ziekteverzuim lager. Fietsende medewerkers melden zich ruim één dag per jaar minder afwezig dan hun niet-fietsende collega’s, ontdekte de Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek.

Aan welke eigenschappen moet een kleedkamer voldoen?

Stel je een kleedkamer ter beschikking, dan moet die aan enkele voorwaarden voldoen:

  • volledig gescheiden van de werkplaats en bureaus;
  • een aparte ruimte voor mannen en vrouwen;
  • waterdichte wand- en vloerbekleding;
  • voldoende ruimte (1,20 meter) tussen de rijen kapstokken of kleerkasten;
  • aangepast aan eventueel tewerkgestelde gehandicapte werknemers.

Waak over het welzijn van medewerkers

Werknemers stimuleren tot gezond gedrag?
Op onze blog ontdek je meer tips waarmee je snel aan de slag gaat.

Heb je specifieke vragen?
Neem contact op via onderstaand formulier en we koppelen spoedig terug.

Mensura helpt je met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons