06-08-19

Q&A – Wat moet u voorzien voor medewerkers die borstvoeding geven?

67% van de Vlaamse baby’s krijgen uitsluitend borstvoeding, zo blijkt uit cijfers van Kind en Gezin. Welke voorzieningen moet u als werkgever aanbieden aan medewerkers die melk willen afkolven op de werkplek?

Welk lokaal stelt u ter beschikking?

In uw bedrijfsgebouw moet u een ruimte voorzien waar medewerkers discreet en hygiënisch borstvoeding kunnen geven of afkolven. Daarbij gelden enkele minimumvereisten:

  • er is koud en warm water beschikbaar;
  • er is een comfortabele stoel en koelkast aanwezig;
  • de ruimte is besloten – er zijn geen ramen waar collega’s door kunnen kijken – en bevindt zich op een onopvallende plaats;
  • het lokaal is groot genoeg;
  • het vertrek wordt voldoende geventileerd, verlicht en verwarmd.

De inrichting van de ruimte gebeurt na overleg met de preventieadviseur of arbeidsarts. Voldoet het EHBO-lokaal aan bovenstaande voorwaarden, dan mag dat worden gebruikt als borstvoedingslokaal.

Ook voor zwangere werkneemsters moet u een aangepaste ruimte voorzien. Daar moeten ze liggend en comfortabel kunnen rusten. Veel organisaties gebruiken daarvoor het borstvoedingslokaal of EHBO-lokaal.

Mogen medewerkers afkolven tijdens de werkuren?

Vrouwelijke werknemers hebben – naast moederschapsbescherming – ook recht op borstvoedingspauzes, en dat tot negen maanden na de geboorte van hun kind. Wie vier uur per dag werkt, mag een halfuur pauzeren. Is een medewerker minstens zeven en een half uur per dag aan de slag? Dan mag zij een uur pauzeren (of twee keer een halfuur). Voor de onderbrekingen ontvangt de medewerker een uitkering van het ziekenfonds.

De werknemer moet u in principe twee maanden vooraf inlichten als zij borstvoedingspauzes wil nemen. Tijdens de periode dat zij de onderbrekingen inlast, bezorgt ze u maandelijks een medisch attest waaruit blijkt dat ze borstvoeding geeft.

Een helpende hand nodig?

Mensura geeft u advies op maat over hoe u wettelijke verplichtingen optimaal toepast. Bij een specifieke vraag kunt u contact opnemen via +32 2 549 71 00 of health@mensura.be.

 

Mensura helpt u met een doel-gerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons