09-08-23

Q&A – Wat is de minimale temperatuur in een kleedkamer?

Als medewerkers zich moeten omkleden op het werk, zijn werkgevers verplicht om in kleedkamers te voorzien. Maar zijn er ook specifieke regels voor de temperatuurregeling in kleedkamers?
 

In het kort

Hoewel de wet specifieke regels vastlegt rond de minimale temperatuur op arbeidsplaatsen, zijn de regels rond de temperatuur in kleedkamers minder strikt. Wettelijk dien je als werkgever een risicoanalyse uit te voeren van de thermische omgevingsfactoren. Op basis daarvan kan onder meer een geschikte temperatuur voor de kleedkamer worden bepaald, die veilig en gezond moet zijn voor elke werknemer.

Wat zegt de wet?

Tot 2012 legde het ARAB (artikel 64 van Titel II) minimumtemperaturen op voor specifieke lokalen. De grenswaarden hingen af van het type binnenactiviteit.
Zo gold voor ‘kamers waar mensen met weinig of geen kleren rusten of zeer lichte lichamelijke activiteit uitoefenen’ een minimale temperatuur van 23 °C. Kleedkamers behoren tot deze categorie. 

Maar de wetgeving uit het ARAB werd enkele jaren geleden geschrapt. Daardoor gelden geen strikte regels meer rond de minimumtemperatuur in kleedkamers.
De Codex legt wel minimale temperaturen op voor arbeidsplaatsen, in functie van de fysieke werkbelasting.

De temperatuur mag niet lager zijn dan: 

  • 18 °C voor zeer licht werk
  • 16 °C voor licht werk
  • 14 °C voor halfzwaar werk
  • 12 °C voor zwaar werk
  • 10 °C voor zeer zwaar werk
     

Hoe bepaal ik de juiste temperatuur?

Een specifieke minimumtemperatuur voor kleedkamers schrijft de wet niet voor, maar werkgevers zijn wel verplicht om in omstandigheden te voorzien die comfortabel en geschikt zijn voor het beoogde gebruik. Een risicoanalyse van de thermische omgevingsfactoren helpt werkgevers om die omstandigheden te bepalen.

Deze factoren mogen niet ontbreken in de analyse: 

  • Temperatuur
  • Luchtvochtigheid
  • Luchtstroomsnelheid
  • Thermische straling, veroorzaakt door de zon of technologische warmtebron
  • Fysieke belasting van werknemers
  • Eigenschappen van de (werk)kledij en PBM
     

Tip: Hou in de risicoanalyse ook rekening met seizoenschommelingen.

Aan de slag met de SOBANE-strategie

Met de SOBANE-strategie onderzoek je alle technische, organisatorische en menselijke factoren die de blootstelling aan thermische omgevingsfactoren mee kunnen beïnvloeden. Op basis van de resultaten bepaal je wat de ideale temperatuur is voor elke ruimte. De brochure en hulpfiches vind je hier.

Ga na wat de regionale en sectorale richtlijnen zijn

Per regio en sector kan de wet verschillen, waardoor je er goed aan doet om de regionale wetgeving en sectorale regelingen te raadplegen. Ook de collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s) kunnen specifieke richtlijnen vermelden rond de geschikte temperatuur in kleedkamers.

Wil je een risicoanalyse uitvoeren via Mensura?

Een goed beheerste thermische omgeving essentieel voor de gezondheid en het comfortgevoel van werknemers. Met een gerichte risicoanalyse breng je de thermische omgevingsfactoren in jouw organisatie in kaart. Onze experten helpen je hier graag bij.

Neem contact op via onderstaand formulier.

Mensura helpt je met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons