2023: het jaar dat AI z'n plek opeist als learning tool

Elk jaar publiceert EdTech-goeroe Jane Hart een top 100 met tools die levenslang leren faciliteren. Onlangs publiceerde ze voor de zeventiende keer de lijst.
Staan er verrassingen in? Kunnen we ondertussen spreken van vaste waarden?
En wat zijn de favorieten van Mensura Learn&Connect?

Jane Hart is al 30 jaar actief binnen learning & development en stichtte in het Verenigd Koninkrijk het Centrum voor Leer- en Performantietechnologie (C4LPT). Jaarlijks bevraagt ze haar concullega's van over de héle wereld, om een top 100 samen te stellen van hun favoriete technologieën die het leren ondersteunen.

Ontdek de lijst op https://toptools4learning.com

De grootste verrassing dit jaar – hoewel, écht verrassend is het niet – is nummer 4: ChatGPT.
Deze tool was vorig jaar nog nergens te bespeuren in de lijst. Dat wil zeggen dat AI eindelijk zijn plek claimt,
die technologiereuzen al jarenlang voorspellen.

Ook bij Mensura Learn&Connect experimenteren we volop met ChatGPT. We zullen nooit zomaar teksten klakkeloos kopiëren, maar we gebruiken ChatGPT als een gesprekspartner om bepaalde onderwerpen vanuit een verschillend perspectief te bekijken. Zo kunnen we feilloos élk topic brengen aangepast aan de juiste doelgroep: of je nu preventieadviseur bent, vertrouwenspersoon, kmo-zaakvoerder, HR-verantwoordelijke of iemand die het belang van levenslang leren inziet. De tool geeft inspiratie om vakjargon buitenspel te zetten, om heldere taal te gebruiken die iedereen, met én zonder voorkennis, begrijpt. 

De top 100 wordt vervolledigd door tools die in eerste instantie niet voor leerdoeleinden zijn ontworpen. Dat vertelt ons dat leren een dagdagelijks proces is, en in de flow van het werk gebeurt. Het bekrachtigt ook YouTube in zijn eerste plaats en bevestigt dat video een manier van leren is, waar we spontaan naar grijpen, als we zelf kunnen kiezen. 

Ook bij Mensura Learn&Connect maken we meer en meer gebruik van video. We vinden daarbij niet altijd het warme water uit. Waarom een goeie video namaken, als je er een leuke van YouTube kan delen? Die je zelf als cursist dan ook nog kan raadplegen op een later moment, en zo écht de transfer veroorzaakt van wat je leerde naar toepassing op de werkplek? 

Toch zijn we niet vies van zelf video’s te maken. We zijn trots op hoe onze klanten met hun preventiebeleid omgaan en zien in hen de grootste inspiratiebron. Daarom gaan we regelmatig ter plaatse om testimonials en good practices op te nemen, die onze leertrajecten persoonlijker en concreter maken. 

Mentimeter zien we op nummer 21 terug. Onze vaste klanten zullen Mentimeter al kennen: deze tool gebruiken we tijdens de online lessen. Het is een leuke manier om de interactiviteit te verhogen waar je met het computerscherm toch een afstand moet overbruggen. Deze toffe quizjes worden altijd warm onthaald door onze cursisten, dus het is voor ons géén verrassing dat die zo hoog staat in de lijst. 

Heel wat andere tools gebruiken we misschien niet standaard in elke les, maar maken wel deel uit van het Zwitsers zakmes van onze docenten. Zij krijgen regelmatig opleiding in nieuwe methoden om groepen te faciliteren. Zo maken ze van elke les een succes, op maat van de cursisten. Zo zijn Wooclap, Jamboard, Sceencast-o-matic, Mural, Genially en Canva geen onbekenden meer. 

Natuurlijk: a fool with a tool, is still a fool. Het is niet het gebruik van tools ‘uit de TOP 100 tools for learning’ die onze opleidingen zo impactvol maken. Nee; het is elke keer opnieuw de juiste keuze maken: welke manier van opleiden zal het beste werken voor dit onderwerp en voor deze doelgroep? Soms is dat een online les, soms is dat een e-learning, soms is dat een interactieve klassikale sessie. Vaker nog zijn het leertrajecten waar je nieuwe kennis en vaardigheid in kan laten groeien. Of die kleine uitwisselingsmomentjes met andere cursisten, in een klaslokaal of achter je computer. 

Wees dus gerust, zelfs al volgen we bij Mensura Learn&Connect lijstjes als deze, bij ons is het geen gimmick. Leren met impact staat altijd centraal.

Heb jij persoonlijke favorieten om je kennis bij te spijkeren?

Laat het me gerust weten via DM op LinkedIn.