In de bouwsector behoren zware lasten tillen en verplaatsen steevast tot het takenpakket.
Maar deze activiteiten leiden nog al te vaak tot fysieke gezondheidsproblemen. In 2020 kampte maar liefst 52% van de bouwarbeiders met rugklachten. Bescherm jouw werknemers door hun werkomgeving en -methodes te verbeteren met onderstaande tips.
Ergonomische belasting is bij bouwvakkers een van de meest voorkomende oorzaken van verzuim en musculoskeletale aandoeningen. Nu Belgische werknemers langer moeten werken, is het dus eens zo belangrijk om meer aandacht te besteden aan de fysieke belasting van hun job. Een geïntegreerd preventiebeleid kan het aantal werknemers met rugpijn doen dalen met 20%. Leer arbeiders daarom slim tillen en gezond bewegen op de bedrijfsvloer. We geven alvast enkele concrete tips:
Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er geen tiltechniek bestaat die voor elke werknemer de beste ergonomische oplossing biedt. Slim tillen is dus meer dan het toepassen van een ‘standaard correcte tiltechniek’. Arbeiders kennen het best een aantal elementaire basisprincipes, maar een verscheidenheid aan houdingen en bewegingen is gezond voor de rug.
Bovendien wordt de voorkeursstijl van tillen beïnvloed door de krommingen van de ruggengraat, die voor elk individu verschillend zijn. Daarom gebruiken werknemers andere technieken, die zij comfortabeler en efficiënter vinden.
Naast een persoonlijke aanpak, is het belangrijk om werknemers geleidelijk te laten wennen aan specifieke vormen van belasting en gewichten. Door voldoende te oefenen, bouwen ze kracht en conditie op én versterken ze de rug.
De winter is voor de bouwsector de ideale periode voor bijscholing. Van 1 december tot 31 maart kan je arbeiders – met financiële steun van de overheid – een opleiding laten volgen. Zo frissen bouwprofessionals kennis op of verwerven ze nieuwe competenties tijdens een periode van tijdelijke werkloosheid door het slechte weer.
In de opleiding ‘Tillen van lasten en preventie van (rug)klachten’ leren bouwvakkers hoe ze elementaire basisprincipes en -houdingen toepassen in reële werksituaties, met aandacht voor de persoonlijke lichaamshouding en individuele aandachtspunten.
Cookies opgeslagen