Leer bouwvakkers slim tillen en gezond bewegen op het werk

In de bouwsector behoren zware lasten tillen en verplaatsen steevast tot het takenpakket.
Maar deze activiteiten leiden nog al te vaak tot fysieke gezondheidsproblemen.
In 2020 kampte maar liefst 52% van de bouwarbeiders met rugklachten.
Onze opleiding ‘Tillen van lasten en preventie van (rug)klachten’ biedt werknemers gerichte tips en inzichten om hun werkmethodes te verbeteren.  

Ergonomische belasting is bij bouwvakkers een van de meest voorkomende oorzaken van verzuim en musculoskeletale aandoeningen. Nu Belgische werknemers langer moeten werken, is het dus eens zo belangrijk om meer aandacht te besteden aan de fysieke belasting van hun job. Een geïntegreerd preventiebeleid kan het aantal werknemers met rugpijn doen dalen met 20%. Leer arbeiders daarom slim tillen en gezond bewegen op de bedrijfsvloer.

Slim tillen: meer dan een standaard tiltechniek

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er geen tiltechniek bestaat die voor elke werknemer de beste ergonomische oplossing biedt. Slim tillen is dus meer dan het toepassen van een ‘standaard correcte tiltechniek’. Arbeiders kennen het best een aantal elementaire basisprincipes, maar een verscheidenheid aan houdingen en bewegingen is gezond voor de rug.

Bovendien wordt de voorkeursstijl van tillen beïnvloed door de krommingen van de ruggengraat, die voor elk individu verschillend zijn. Daarom gebruiken werknemers andere technieken, die zij comfortabeler en efficiënter vinden.

Naast een persoonlijke aanpak, is het belangrijk om werknemers geleidelijk te laten wennen aan specifieke vormen van belasting en gewichten. Door voldoende te oefenen, bouwen ze kracht en conditie op én versterken ze de rug. 

Ergonomische werkomgeving en -methode: communicerende vaten

Goede werkmethodes zijn afgestemd op de werkomgeving en omgekeerd. Arbeiders gezond aan de slag zetten, lukt dus enkel als ook de werkomgeving zo ergonomisch mogelijk is ingericht. Daarvoor vertrek je vanuit een risicoanalyse ergonomie. Die brengt de ergonomische risico’s – rond onder meer grip, gewicht, houding, beweging, kracht en inspanning – in kaart voor elke werkplek, en koppelt ze aan de juiste oplossingen en preventiemaatregelen.

Een ergonomische werkomgeving is een cruciaal startpunt. Maar werknemers er ergonomisch in leren werken, is een onmisbare tweede stap. Dat kan met onze opleiding ‘Tillen van lasten en preventie van (rug)klachten’, waarin arbeiders praktische tiltechnieken leren toepassen en genieten van persoonlijke houding- en beweegtips. Zo krijgen ze de minst belastende werkmethodes onder de knie en kunnen ze lichamelijke klachten voorkomen.

Aan de slag met de innovatieve wearables van SpineWise

Naast een persoonlijke aanpak, is het belangrijk om werknemers geleidelijk te laten wennen aan specifieke vormen van belasting en gewichten. Door voldoende te oefenen, bouwen ze kracht en conditie op én versterken ze de rug. Om hen daarin optimaal te ondersteunen, ontwikkelde SpineWise kleine wearables die de houding en beweging van de wervelkolom meten.

Meer specifiek dragen de werknemers biofeedbacksensoren tijdens fysiek belastende taken om hun lichaamshouding in kaart te brengen. De draagbare technologie geeft via trilsignalen aan wanneer de medewerker een belastende handeling uitvoert, waardoor hij of zij meteen kan bijsturen.

Beperk rugklachten bij medewerkers met een allesomvattende strategie

In onze opleiding ‘Tillen van lasten en preventie van (rug)klachten’ leren deelnemers hoe ze elementaire basisprincipes en -houdingen toepassen in reële werksituaties, met aandacht voor de persoonlijke lichaamshouding en verbeterpunten.

Organisaties kunnen de opleiding koppelen aan individuele training ‘on the job’. Onze experten maken dan gebruik van de innovatieve SpineWise-wearables om de werkmethode van arbeiders te optimaliseren.

Ontdek meer over de opleiding >>