Hoe overtuig je als preventieadviseur je collega's van welzijn, veiligheid en preventie op het werk?

Na je opleiding tot preventieadviseur ben je op de hoogte van alle to do’s. Maar hoe krijg je collega’s mee in het verhaal van welzijn, veiligheid en preventie op het werk? Learning architect Tiffany Motton geeft nuttige wenken en tips.

Je hebt net 6 dagen opleiding gevolgd bij Mensura Learn&Connect en je weet nu pérfect wat er allemaal juist verwacht wordt van jou als preventieadviseur.

Je weet wat de wettelijke taken zijn, met welke vragen je terecht kan bij de externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, wat er in je jaaractieplan staat en welke prioriteiten je gaat aanpakken het komende jaar. Goed bezig!

Maar dan?

Wat als je collega's niet zo overtuigd zijn van concepten als ‘e-mobility’? ‘Veerkracht’? ‘Ergonomisch thuiswerk’?

De wetenschap is er eindelijk uit: nudging werkt. Zelfs kleine goedkope oplossingen om mensen onbewust aan te sporen het juiste gedrag te stellen, hebben een effect. Hoera!

Wacht even ... Nudging?

Nudging is een term uit het Engels die voor het eerst in 2008 werd geïntroduceerd. Het gaat over kleine aanpassingen van de omgeving die mensen vanzelf naar de juiste keuzes beweegt.

  • Een pijl naar de trap bijvoorbeeld, in plaats van de lift.
  • Een automaat met gezonde snacks in plaats van snoep.
  • Een kantoor aan de bus- of tramhalte, waar de parking wat verder gelegen is.

Het zet mensen, ook toevallige voorbijgangers, aan om keuzes te maken die veiliger en gezonder zijn, zonder dat ze zich ervan bewust zijn.

Dat gaat me veel kosten, toch?

Niet per se! Deze wetenschappelijke meta-analyse toonde aan dat zelfs low-costinitiatieven wel degelijk hun effect hebben. Een pijl naar de trap is bijvoorbeeld low-cost: enkel een sticker aanbrengen is gelukkig geen ingrijpende aanpassing van de infrastructuur.

Maar deze marketingcampagne toont ook aan dat je met een slimme shift in ‘defaults’ gedrag kan aanpassen. Waarom is de optie ‘met vlees’ eigenlijk standaard? Uit onderzoek blijkt dat als je deze standaard omdraait, en mensen moeten bijbetalen voor hun steak of lekker stukje kip, de vleesconsumptie drastisch daalt.

Welke defaults zijn er in jouw organisatie die onveilig of ongezond gedrag in de hand werken? En hoe zou je dat kunnen omdraaien?

Bijblijven als preventieadviseur? Volg de bijscholing!

Als preventieadviseur moet je je jaarlijks bijscholen. Met onze bijscholing preventieadviseur – basisniveau (niveau 3) blijf je helemaal up-to-date en haal je het maximum uit je preventieplannen.