Leren met impact: hoe doe je dat?

Wat hebben artificiële intelligentie en de coronacrisis met elkaar gemeen? Beide hebben onze manier van werken de voorbije jaren stevig door elkaar geschud. En ook in de toekomst zal de arbeidsmarkt blijven veranderen. Investeren in duurzame inzetbaarheid van jezelf of van collega’s is daarom cruciaal. Opleidingen spelen daar een belangrijke rol in. Verantwoordelijke Opleidingen Julie Pottier en Learning Architect Tiffany Motton verklaren hoe nieuwe kennis maximaal ‘blijft plakken’ en hoe opleidingen het best worden toegepast in de praktijk.

Waarom zijn opleidingen zo belangrijk?

Tiffany: “Duurzame inzetbaarheid is belangrijker dan ooit. Vroeger leerde je een vak om daar vervolgens je hele carrière in uit te bouwen. Nu moet je je blijven bijscholen om binnen een steeds veranderende arbeidsmarkt mee te kunnen. Zo bieden de oplossingen van gisteren vandaag misschien niet meer het juiste antwoord, en kunnen functies die vandaag bestaan er morgen helemaal anders uitzien.”

Julie: “Denk bijvoorbeeld aan de impact die ChatGPT op de marketingsector zal hebben. Creatieve profielen maken zich de intelligente software – die automatisch teksten genereert – het best eigen, omdat ze er in de toekomst ongetwijfeld mee in contact zullen komen. Maar ook in andere sectoren zullen werknemers weerbaar moeten zijn tegen verandering. En daar helpen gerichte opleidingen bij. Werknemers die levenslang willen leren, vormen dus een grote troef.”

Welke factoren bepalen het succes van een opleiding?

Julie: “Werknemers moeten na een opleiding zelfstandig aan de slag kunnen met de nieuwe inzichten en vaardigheden. Dat kan pas wanneer de aangereikte leerstof voldoende blijft hangen. Verschillende factoren spelen daarbij een rol.

Herkenbaarheid is bijvoorbeeld belangrijk, omdat je als cursist dan meer gemotiveerd bent om je verder in de materie te verdiepen. Theorie toepassen op herkenbare situaties toont meteen de relevantie ervan aan voor de werknemer.”

Tiffany: “Daarnaast verwerken cursisten nieuwe leerstof beter, wanneer die inhaakt op bestaande kennis. Zo kun je bijvoorbeeld pas gevaarlijke situaties leren voorkomen, nadat je ze eerst hebt leren herkennen. Opleidingen starten daarom het best met een algemeen kader. Dat vormt dan de kapstok, waaraan je de complexere leerstof stapsgewijs ophangt.

Maar het belangrijkste is misschien wel dat het zelden of nooit volstaat om een onderwerp één keer te behandelen en te verwachten dat de werknemer de kennis volledig onder de knie heeft. Een eendagsopleiding biedt zelden het volledige antwoord. Opleidingstrajecten creëren een veel grotere en meer duurzame impact.”

Wat houdt een opleidingstraject in?

Julie: “Met een opleidingstraject denk je ruimer dan informatie overbrengen op één vast moment. Ook vóór en na de opleiding is het belangrijk dat werknemers zich kunnen vastbijten in de leerstof.”

Tiffany: “Bij Mensura Learn&Connect maken we cursisten bijvoorbeeld warm voor de opleiding met een leuke introductievideo of enquête, en laten we hen de verschillende topics ontdekken op het leerplatform. Na de opleiding krijgen cursisten dan weer nieuwe oefeningen die ze zelfstandig kunnen uitwerken of geven we extra tips en tricks.”

Wat is de meerwaarde van opleidingstrajecten?

Tiffany: “We komen dagelijks in contact met een overvloed aan informatie. En die onthouden we niet altijd. Soms helpt het om terug te blikken op eerder geziene leerstof of nieuwe verbanden te leggen.

Door werknemers op verschillende momenten en manieren te triggeren, onthouden ze de leerstof beter. Denk bijvoorbeeld aan een mix van e-learnings en klassikale lesmomenten. Cursisten kunnen de leerstof eerst verwerken op hun eigen manier en tempo, waarna in groep dieper ingegaan wordt op zaken die niet duidelijk zijn. Dat geeft deelnemers meer vrijheid om te leren zoals zij het willen, terwijl docenten de lessen beter kunnen afstemmen op de individuele noden van cursisten.”

Julie: “Bovendien bieden opleidingstrajecten meer ruimte voor interactie, feedback en connectie. Docenten en cursisten kunnen elkaar beter leren kennen, waardoor je een hechte groep creëert met een gezamenlijk doel: leren van én met elkaar. Dat ‘communitygevoel’ maakt jezelf verder ontwikkelen niet alleen gemakkelijker, maar ook veel leuker.”

Benieuwd hoe wij het aanpakken?

Bij Mensura Learn&Connect brengen we gelijkgezinden samen om te leren van én met elkaar. Experten uit het werkveld leren je de kneepjes van het vak, terwijl je kennis en ervaringen uitwisselt met collega-professionals. Stippel jouw persoonlijke opleidingstraject uit en blijf up-to-date in een steeds veranderende arbeidsmarkt.

Bekijk het volledige opleidingsaanbod >