Mentaal welzijn en thuiswerk: hoe stimuleer je beide?

Thuiswerk: voor velen valt het niet meer weg te denken uit hun professionele routine. Samenwerken en leidinggeven vanop afstand is dan ook de nieuwe realiteit. Dat biedt zowel voor- als nadelen, die we niet mogen onderschatten. Hoe bescherm je als werkgever het welzijn van telewerkers?

Met de overstap naar hybride werken, zijn we (samen)werken anders gaan organiseren. Voor de ene werknemer voelt het aan als een verbetering, voor de andere heeft het een negatieve impact op zijn of haar mentale welzijn. “De nieuwe aanpak vergt een aanpassing van elk individu, team én bedrijf. Maar niet iedereen verteert veranderingen even snel of makkelijk”, aldus Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten.

Zoektocht naar nieuw evenwicht

Veel mensen blijven liever bij wat ze kennen, ook wanneer verandering voordelen met zich meebrengt. Dat de nieuwe aanpak een invloed heeft op het organisatorische niveau, het individuele niveau en het teamniveau, maakt het er niet gemakkelijker op. “Risico’s op team-out, moeite met deconnectie of verhoogde stressbeleving zijn maar enkele voorbeelden van sluipende gevaren. We moeten daarom extra waakzaam zijn voor de impact van thuiswerk op het mentale welzijn van werknemers. Organisaties die geen goede sensoren hebben om noodsignalen te capteren, dreigen anders mensen te zien uitvallen”, waarschuwt Koen.

Bied een helpende hand

Hoe kan een organisatie zich wapenen en kwetsbare werknemers een helpende hand toereiken? “Ga op tijd in dialoog met medewerkers die het moeilijk hebben. Het is immers gevaarlijk om af te wachten tot er klachten komen. Zo zijn er misschien medewerkers die niet spontaan met een probleem komen aankloppen, omdat ze zich niet zwak willen tonen. Daarom is het belangrijk om de signalen te herkennen en in te grijpen voor het fout dreigt te gaan.”

Leidinggeven op afstand

Wanneer live vergaderingen vervangen worden door virtuele sessies en gesprekken aan de koffiemachine gereduceerd worden tot een kort berichtje of e-mail, is het niet evident om verbinding te houden met collega’s. Als leidinggevende moet je jouw team echter blijven ondersteunen en motiveren. Met onze opleiding ‘leidinggeven op afstand’ leren verantwoordelijken hun team succesvol coachen bij thuiswerk. Bovendien bieden we tips & tricks om je eigen mentale welzijn als leidinggevende en dat van telewerkers te beschermen én te boosten.

Bekijk de opleiding >