Jan Van den Brande

Jan Van den Brande

Expertise: veiligheid

Nederlands, Engels, Frans

Wie ben ik?

Ik denk het liefst in mogelijkheden in plaats van problemen. Met een grondige kennis van wat kan is er altijd wel een oplossing voorhanden om zelfs complexe problemen te herleiden tot aanvaardbare restrisico's.

Ik streef ernaar om de zaken zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen en overzichtelijk te presenteren. Het gebruik van zelfgemaakte doorgedreven Excel-toepassingen draagt hier sterk in bij. Natuurlijk mag een scherp analytisch vermogen niet ontbreken.

Durf breder kijken dan de direct voor de hand liggende oplossingen."

Expertise

Al van het prille begin van mijn loopbaan als extern preventieadviseur arbeidsveiligheid ben ik vooral actief bij bedrijven in de maakindustrie. Mijn expertise heeft zich daardoor ontwikkeld in de specialisaties die de sector het meest nodig heeft:

  • Adviseren machineveiligheid, zowel risicoanalyses en indienststellingen van bestaande als advies bij de bouw van nieuwe machines,
  • Analyseren van taken,
  • Opmaken van bedieningsinstructies,
  • Opmaken van interne verkeersplannen,
  • Vormen en opleiden van personeel,
  • Onderzoeken van ernstige ongevallen.

Daarnaast ondersteun ik de interne preventieadviseur met de wettelijke taken of neem ik tijdelijk de functie van intern preventieadviseur over.

Ik geef ook les bij Mensura EDPB, UCLL (opleiding niveau 1 en 2: arbeidsongevallen), UA (master in veiligheidswetenschappen: arbeidsongevallen en omgaan met anderstaligen op de werkvloer) en ik begeleid en jureer eindwerken.


Ervaring

Na een periode als intern preventieadviseur in een bouwbedrijf en een passage bij verzekeringsmaatschappijen ben ik in 2001 bij Mensura begonnen. De afdeling risicobeheersing was toen nog een vrij nieuw gegeven bij de externe diensten preventie en bescherming. Ik ben er trots op dat ik aan de uitbouw van deze afdeling heb kunnen meewerken.


Diploma's

Elektrische schema’s lezen – veiligheidsrelais en -componenten
2004 en 2006

Preventieadviseur niveau 1
1993 – 1994


Opleidingen

Bij Mensura Learn&Connect geef ik vooral modules die zich richten op veiligheid. Ik deel graag al mijn kennis over industriële hygiëne en toxicologie.

Cookies opgeslagen