Gemeente & OCMW Lummen

Praktische opleiding gidst OCMW en gemeente Lummen door elektriciteitsregelgeving

Hoe maakt u een risicoanalyse van een onderwerp waar u niet in thuis bent, zoals de elektrische installatie van een gebouw? Die vraag dreef de interne preventieadviseur van het OCMW en gemeente Lummen – en vele van zijn collega’s – bijna tot wanhoop. De opleiding van Mensura noemt hij een van de nuttigste die hij ooit heeft gevolgd.

Uitdaging

  • Een nieuw Koninklijk Besluit bepaalt de veiligheidsvereisten voor elektrische installaties op de werkvloer. Maar hoe brengt u die risico’s in kaart, en hoe pakt u ze preventief aan?

Oplossing

  • De Mensura-opleiding ‘Uitvoeren van een risicoanalyse elektrische installaties op werkplaatsen’.

Voordelen

De opleiding biedt organisaties een praktische leidraad in het uitvoeren van een risicoanalyse. Ze bevat onder meer:

  • een concreet plan van aanpak;
  • oefeningen met behulp van fotomateriaal;
  • uitgewerkte voorbeelden.


Volgens een nieuw Koninklijk Besluit dient elke werkgever een risicoanalyse uit te voeren van de elektrische installaties op de werkvloer. Dat geldt dus ook voor de verschillende gebouwen waar de gemeente en het OCMW Lummen hun 400 medewerkers tewerkstellen: het gemeentehuis, de bibliotheek, het woonzorgcentrum ...

Met de cursus in de hand hebben we de volledige risicoanalyse voor onze eigen gebouwen gemaakt." Kris Biesemans Interne preventieadviseur - OCMW en gemeente Lummen

St(r)oomcursus

“Wat het KB natuurlijk niet vermeldt, is hoe je zo’n risicoanalyse uitvoert. Want daar had ik niet echt een idee van”, zegt Kris Biesemans, interne preventieadviseur van de gemeente en het OCMW Lummen. En hij was niet de enige met dat probleem: “Ook vele van mijn collega-preventieadviseurs vroegen zich af hoe ze de regelgeving in de praktijk konden omzetten. Ik ben toen beginnen rondkijken naar een opleiding, maar die waren zowat allemaal in hetzelfde bedje ziek: veel te theoretisch.”

“Er was één uitzondering”, gaat Kris Biesemans verder. “De opleiding van Mensura leek me heel interactief en meteen toepasbaar. Die verwachting werd volledig waargemaakt. Ik zou het zelfs eerder een gids dan een opleiding durven noemen.” “Dat was inderdaad de bedoeling”, bevestigt Mensura-preventieadviseur Patrick Jooken. “We merkten dat er bij veel organisaties grote onduidelijkheid heerst over dit onderwerp. Met deze opleiding wil Mensura hen een leidraad bieden die ze in de praktijk kunnen toepassen.”

Stap per stap naar meer veiligheid

Na een theoretische inleiding volgen de deelnemers een concreet stappenplan. “Eerst bepalen we de uitwendige invloedfactoren op elektrische installaties zoals temperatuur, water of mensen”, legt preventieadviseur Patrick Jooken uit. “Op een bouwplan zoeken we dan naar afwijkingen, bijvoorbeeld op de omgevingstemperatuur. In een normale situatie zou die AREI-code 4 krijgen, maar in een stookruimte bijvoorbeeld stijgt die tot code 6. Zo bepaal je waar extra voorzorgsmaatregelen nodig zijn. Met behulp van de Mensuracursus, die alle codes bevat, kan iedereen de oefening maken binnen de eigen organisatie.”
 


De volgende stap is een risicoanalyse van de hoog- en laagspanning. “We bestuderen dan een elektriciteitsbord en gaan na wat er al dan niet in orde is”, zegt Patrick Jooken. “Ook hiervoor bevat de cursus een checklist.” Na het stappenplan nemen de deelnemers de veertien grootste elektrische risicozones onder de loep. “Aan de hand van foto’s laat ik hen onderzoeken waar potentieel gevaar schuilt. Afsluitend geef ik nog tips en aandachtspunten mee met behulp van één uitgewerkte case: de hoogspanningscabine.”

Laagdrempelige hulp

“Met de cursus in de hand hebben we de volledige risicoanalyse voor onze eigen gebouwen gemaakt”, zegt Kris Biesemans, die het een van de meest nuttige opleidingen noemt die hij in zijn carrière heeft gevolgd. “Zo konden we maatregelen bepalen en die in actieplannen gieten. De quick wins heeft onze eigen technische dienst meteen uitgevoerd. Voor de moeilijkere maatregelen – waarvoor we een externe firma moeten inschakelen – hebben we nu al onze budgetten gepland.”

We merkten dat er bij veel organisaties grote onduidelijkheid heerst over dit onderwerp. Met deze opleiding wil Mensura hen een concrete leidraad bieden die ze meteen in de praktijk kunnen toepassen." Patrick Jooken Preventieadviseur niveau 1 - Mensura


“Preventie en bescherming op het werk beslaat een enorm breed veld aan onderwerpen en regelgeving”, zegt Kris Biesemans. “Voor een interne preventieadviseur is het onmogelijk om van alles perfect op de hoogte te zijn. Voor zo’n gespecialiseerd onderwerp is het fantastisch om te kunnen terugvallen op de expertise van Mensura. Zeker als die ook nog eens zo makkelijk toegankelijk is, want ook na de opleiding hebben we Patrick nog geregeld advies gevraagd.”