16-03-21

Q&A – Is het zinvol om een zit-stabureau aan te kopen?

Beeldschermwerkers brengen maar liefst 70% van hun werktijd door op hun bureaustoel.

Zit-stabureaus lijken een aantrekkelijke oplossing om dat zitgedrag te doorbreken en beweging te stimuleren. Hoe zinvol zijn ze in de praktijk?


In het kort
Een zit-stabureau op zich is onvoldoende om de zitcultuur op te heffen. Ze kunnen wel een waardevol onderdeel zijn van een breder welzijnsbeleid dat verschillende soorten maatregelen combineert om zo beweging aan te moedigen.


Hoe lang zitten we op het werk?

Uit onderzoek blijkt dat Vlaamse volwassenen gemiddeld 8,3 uur per dag zitten. Daarvan brengen beeldschermwerkers gemiddeld 5,5 uur door op hun bureaustoel, blijkt uit een Vlaamse studie. Een opmerkelijk resultaat, want diezelfde werknemers schatten dat aandeel in op 7 uur.

De gemiddelde zittijd op het werk mag dan overschat worden, sedentair gedrag is ongezond. Het verhoogt het risico op lage rugpijn, diabetes en hart- en vaatziekten. Dit alles leidt op lange termijn tot een dalende productiviteit en stijgend verzuim.

Zijn zit-stabureaus hun investering waard?

Zit-stabureaus stimuleren beweging op het werk, maar ze volstaan niet om de zitcultuur in uw organisatie te doorbreken. De sedentaire levensstijl is namelijk een diepgewortelde gewoonte. Uit verschillende studies blijkt dat zitgedrag van jongs af aan ontstaat, door bijvoorbeeld een aantal uren per dag naar tv te kijken. Een sedentaire levensstijl ombuigen lukt enkel met een combinatie van acties.

Met welke maatregelen maakt u komaf met zitgedrag?

Zitgewoontes van uw medewerkers verandert u niet in één klap. Het vraagt om interventies op twee niveaus:

  1. Educatieve interventies die de kennis en motivatie rond bewegen op de werkvloer verhogen.
    Deze initiatieven creëren bewustwording rond de positieve effecten van beweging. Bijvoorbeeld een workshop over de risico’s van zitgedrag, een gratis tool om zittijd te monitoren, posters op de werkvloer met beweegtips, etc.
     
  2. Faciliterende interventies die beweging stimuleren.
    Deze acties beïnvloeden omgevingsfactoren.Denk aan stappentellers uitdelen, fietsen voorzien, het organiseren van wandelmeetings, etc.

Multidisciplinaire interventies – die een educatief luik combineren met een faciliterende actie – hebben de grootste impact. Licht u bijvoorbeeld op het intranet de voordelen van wisselwerken uit? Vraag leidinggevenden dan om één onderdeel van hun wekelijkse teamvergadering rechtstaand te houden. Of voorzie na een workshop ergonomie enkele zit-stabureaus die medewerkers gedurende enkele weken kunnen uittesten en peil nadien naar hun bevindingen.


Hoe stimuleert u beweging bij thuiswerk?
Sinds de coronacrisis werken we met z’n allen massaal thuis, en bewegen we minder dan voordien. Ook vanop afstand kunt u medewerkers ondersteunen. Bijvoorbeeld door ook digitale meetings rechtopstaand te houden of een online sessie te organiseren met beweegtips. 

Met deze tips helpt u medewerkers aandacht te schenken aan een fit en gezond lichaam bij thuiswerk.


Wil u het zitgedrag in uw organisatie doorbreken?
Zitgedrag en andere risico’s verbonden aan beeldschermwerk thuis of op kantoor in kaart brengen kan eenvoudig met de nieuwe e-enquête beeldschermwerk.

Neem contact met ons op via ergonomie@mensura.be, we helpen u graag verder.

Mensura helpt u met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons