Spelletjes spelen alleen voor kinderen? Integendeel. Onderzoek naar gamification en game-based learning toont al jaren dat spel betrokkenheid, motivatie en leertransfer verhogen. Professor Mark Van Achter legt uit hoe dat zit.
Mark Van Achter, professor aan de KU Leuven en eigenaar van The Playground, is een pleitbezorger om spel meer te integreren in opleiding en ontwikkeling. Maar wat is dat precies?
“Gamification kan je vergelijken met het sausje dat je over een bestaande context legt. Denk aan je smartwatch die jou badges geeft voor elke dag dat je 10.000 stappen haalt, of Strava die leaderboards bijhoudt per looproute. Je voegt een spelelement toe om de motivatie te prikkelen.
Game-based learning gaat verder: daar kijken we naar volwaardige spelvormen die dieper inzicht toelaten in het onderwerp of zelfs vaardigheden laten inoefenen. Denk aan het spel The Mind, waarbij je reflecteert over jouw lichaamstaal en non-verbale communicatie.”
Gamification is het sausje, game-based learning het volledige gerecht."Mark Van Achter professor KU Leuven
“Door interactieve en speelse leermethoden te gebruiken, kunnen deelnemers informatie beter onthouden en toepassen in de praktijk. Een competitief element zorgt voor meer motivatie en aandacht. Creatieve vormen en simulaties tillen echter mensen naar een beter leerresultaat, in een veilige context. Quizzen of spellen tussendoor worden ervaren als een leuk tussendoortje, als energizer. Maar deelnemers beseffen vaak niet dat daar heel wat didactiek achter schuilt. Zo haal je meer uit elk leermoment, soms zonder dat je het zelf in de gaten hebt.”
“Soms is er weerstand van sceptici. Dat mag en kan net een brug zijn naar verbinding. Een spel kan ontwapenend zijn en iedereen op gelijke voet zetten. Dat is net de kracht ervan. Deelnemers voelen zich meer op hun gemak, want ze krijgen het gevoel dat het ‘maar een spel is’. De authentieke interacties die je dan krijgt zijn enorm waardevol.”
Mensura Learn&Connect integreert al langer spelvormen in de opleidingen. Zo valt een volledige dag theorie over wetgeving of informatie over persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) gemakkelijker te verteren.
We vertrekken altijd vanuit onze leerdoelen. Wat zijn de vaardigheden die een cursist na het volgen van de opleiding wil behalen? Zo zullen preventieadviseurs bijvoorbeeld heel wat iconen en aanduidingen moeten leren lezen, gaande van veiligheidsfiches tot PBM’s. Een simpel matching-spel met foto’s en de situaties waarin ze voorkomen, nodigt uit tot discussie in de groep. De cursisten delen zo hun kennis met elkaar en vormen samen de juiste paren. Nadien wordt er samen gereflecteerd over de juiste oplossing.
Schrijf je in voor onze game-based basisopleiding preventieadviseur met VR module.
Game-based learning was niet toevallig het thema van onze jaarlijkse docentendag in 2025. De Mensura Learn&Connect-docenten kregen een aantal concrete spellen voorgeschoteld, die op voorhand geselecteerd werden in een brainstorm met Mark, Monika Kaczorowska (Learning Architect) en Julie Pottier (Manager Learn&Connect). Per discipline kozen ze games die niet alleen leuk zijn, maar ook relevant. Denk aan rollenspellen, energizers, coöperatieve spellen en bordspellen die aansluiten bij thema's als ergonomie, psychosociale risico's of preventiebeleid.
Zo werd bijvoorbeeld het coöperatieve detectivespel ‘MicroMacro Crime City’ voorgesteld als game voor opleidingen rond arbeidsongevallen. “Dat spel gaat over het samen zoeken naar details zonder je erin te verliezen, om tot de juiste oplossing te komen. Vaardigheden die je zeker nodig hebt als preventieadviseur bij analyses of onderzoeken”, aldus Mark.
Tijdens de docentendag kregen we een introductie over game-based learning. Ik was eerst sceptisch, maar het kan écht een meerwaarde zijn."Wim Van den Eede docent basisopleiding Preventieadviseur
Een interne werkgroep buigt zich nu over de ideeën die gepresenteerd werden na Docentendag en zal ze verder ontwikkelen en testen, om uiteindelijk op te nemen in de Learn&Connect-opleidingen.
We bieden zelfs momenteel al enkele game-based opleidingen aan. In de Play It Safe-modules komen er heel wat preventieonderwerpen aan bod, en we integreerden recent ook virtual reality in de basisopleiding preventieadviseur (om risico’s te spotten) en vertrouwenspersoon (rollenspel).
Later in 2025 wordt de workshop Healthy Habits gelanceerd, inclusief kaartspel dat organisaties achteraf als geheugensteuntje kunnen gebruiken.
Wat dacht je van een job als preventieadviseur, waarbij je risicoanalyses en bedrijfsbezoeken afwisselt met doceren in onze opleidingen?
Check hier onze vacatures
Cookies opgeslagen