Alcon

M-pact: Alcon betrekt medewerkers in ontwikkeling nieuwe productielijn

Bij Alcon in Puurs rollen jaarlijks miljoenen Custom Paks (chirurgische sets met ooglenzen en medische hulpmiddelen voor oogchirurgen) van de band. Door het vele manuele werk vormen fysieke klachten een reëel risico voor de medewerkers. Ergonomen Dorien en Ruth zijn dan ook vertrouwde gezichten bij de wereldleider in oogzorg. De Mensura-experts waken mee over de ergonomische gezondheid van de Alcon-medewerkers, ook bij de ontwikkeling van een nieuwe productielijn.

In onze reeks M-pact peilen we naar de positieve impact van een project bij alle betrokkenen: van leidinggevenden over projectleiders tot mensen op de werkvloer. Samen zitten we rond de tafel om de samenwerking en het resultaat ervan te bespreken.

Het project

Met een nieuwe technische installatie wou Alcon de efficiëntie van zijn productielijn verhogen. Efficiënter betekent niet alleen sneller werken, maar ook ergonomischer. Want fysiek gezonde werknemers zijn gemotiveerder en vallen minder vaak uit. Intern preventieadviseur Piet Van den Hende en Mensura-ergonoom Dorien Simons betrokken daarom de productiemedewerkers zelf door ze mock-ups en een VR-simulatie van de installatie te laten testen. Zo konden ze hun mening delen vóór de installatie in productie ging.

De hoofdrolspelers

  • Piet Van den Hende, intern preventieadviseur bij Alcon.
  • Dorien Simons, preventiedeskundige ergonomie bij Mensura.
  • Nathalie Michiels, project lead bij Alcon.
  • Cindy Vanlancker, productiemedewerker bij Alcon.
     

Piet: “Onze medewerkers voeren veel fysiek belastende arbeid uit. Ergonomie is dus een belangrijk aandachtspunt bij Alcon. Daarvoor werken we nauw samen met Mensura. We zien Dorien en haar collega Ruth van Mensura ongeveer maandelijks om kleine en grote ergonomieprojecten te bespreken. De ontwikkeling van onze nieuwe productielijn behoort ongetwijfeld tot die laatste categorie.”

“We brachten Mensura zo snel mogelijk in contact met onze machinebouwer. Zo konden we samen zoeken naar de ideale balans tussen technische en ergonomische efficiëntie. Robots nemen in de nieuwe opstelling de fysiek meest belastende taken over van onze medewerkers. Dat komt niet alleen onze productiviteit ten goede, maar ook de gezondheid van onze mensen.”
 


Dorien: “Met kartonnen dozen en houten paletten maakten we mock-ups van de nieuwe installatie om de ergonomische risico’s te identificeren. We vroegen medewerkers om die te testen, zodat we konden bijsturen waar nodig. Ook Piet, Nathalie en ik probeerden ze uit. De ideale afmetingen zijn natuurlijk op voorhand berekend, maar de praktijk brengt altijd extra ervaringen en inzichten naar boven.”

“Machinebouwers houden vaak vooral rekening met de technische vereisten van hun installaties. Wij bij Mensura stellen ons letterlijk in de plaats van de medewerkers voor het ergonomische aspect. Het is fijn én belangrijk dat Alcon ons van bij het begin betrok in dit project. Veel bedrijven focussen pas op ergonomie wanneer er al fysieke klachten of zelfs uitval optreden. Dat is veel te laat. Met preventie perk je die problemen op voorhand zoveel mogelijk in.”
 


Nathalie: “Ik ben trainer en preventieadviseur bij Alcon, maar sta ook op de werkvloer. Ik kan dus perfect het belang van ergonomie inschatten en leidde daarom dit project mee in goede banen. Net als Piet en een heel aantal medewerkers was ik proefkonijn voor de tests van Dorien. Onze productielijn moet namelijk geschikt zijn voor iedereen, ook voor medewerkers met een kleinere gestalte zoals ik. (lacht)”

“Dorien is de expert in ergonomie, maar wij weten wat technisch mogelijk en nodig is. Smalle doorgangen, noodsituaties, onderhoudswerken … Het zijn allemaal factoren waarmee we rekening moesten houden in dit project. Neem nu de positie van de band. Die heeft ergonomisch gezien de ideale hoogte, maar technisch was die niet haalbaar. Na de tests met de proefopstellingen kwamen kantelbare bakjes als oplossing uit de bus om de reikafstand te verlagen. De tests waren dus een absolute meerwaarde in de ontwikkeling van onze productielijn.”
 


Cindy: “Met een VR-bril kon ik de nieuwe installatie in avant-première zien en gebruiken in een virtuele omgeving. Dat was een ongelooflijke ervaring: het leek of ik echt aan de productielijn stond. Ik voelde meteen dat de nieuwe installatie ergonomisch gezien veel aangenamer is om aan te werken. Zo stond ik veel beter rechtop dan aan de oude band.”

“Het is heel fijn om als medewerker betrokken te worden in een project als dit. En daar blijft het niet bij. We krijgen bijvoorbeeld ook stretchoefeningen aangeleerd om ergonomische klachten te voorkomen. Je voelt je echt gewaardeerd als je weet dat je werkgever rekening houdt met je gezondheid.”
 

Kan je ook advies gebruiken voor grote of kleinere ergonomieprojecten?

We helpen je graag! Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of ergonomie@mensura.be.