Trafuco

M-pact: de strijd tegen stress van transportbedrijf Trafuco

Stress is in veel bedrijven een moeilijk te beheersen probleem. Meestal is het kwaad al geschied als een medewerker met klachten bij de dokter langsgaat. Maar wat als we stress konden aanpakken nog vóór de gevolgen tot uiting komen? We testten de innovatieve Mindstretch-tool van BioRICS bij transportbedrijf Trafuco.

In onze reeks M-pact peilen we naar de positieve impact van een project bij alle betrokkenen: van leidinggevenden over projectleiders tot mensen op de werkvloer. Samen zitten we rond de tafel om de samenwerking en het resultaat ervan te bespreken.

Het project

Files, onregelmatige uren, een constante race tegen de klok … Vrachtwagenchauffeur is een stresserend beroep. Ines Stokkaer, intern preventieadviseur bij Trafuco, klopte daarom aan bij Mensura-arbeidsarts Johan Ghoos voor een duurzame aanpak van het stressprobleem. Johan vond die bij BioRICS. Met Mindstretch ontwikkelde deze spin-off van de KU Leuven een tool om het mentale energieniveau van mensen te meten. Een wetenschappelijke oplossing die perfect aansluit bij de filosofie van Mensura.

De hoofdrolspelers

  • Ines Stokkaer, intern preventieadviseur bij Trafuco.
  • Johan Ghoos, arbeidsarts bij Mensura.
  • Daniel Berckmans, professor KU Leuven & CTO BioRICS.
  • Dimitri Vereecken, vrachtwagenchauffeur bij Trafuco.
  • Serge De Wolf, CEO van Trafuco.
  • Mathieu Verbrugghe, R&D-manager bij Mensura


Ines: “Veel vrachtwagenchauffeurs kampen met stressklachten. Dat heeft een invloed op hun gezondheid en motivatie. Samen met onze vaste arbeidsarts gingen we op zoek naar een proactieve manier om onze chauffeurs mentaal te ondersteunen.”

“We zochten iets gebruiksvriendelijks waarmee de chauffeurs zelf aan de slag konden. Dat vonden we in de Mindstretch-tool. De chauffeurs waren meteen enthousiast: tien stelden zich meteen na de voorstelling van het systeem kandidaat om de tool uit te testen. Uiteindelijk gebruikten twintig chauffeurs drie maanden lang de tool.”


Johan: “De meeste mensen gaan pas naar de dokter als ze klachten hebben of gaan hoogstens jaarlijks op controle bij een cardioloog of andere specialist. Het zou veel efficiënter en gezonder zijn als we de oorzaken van stress en andere gezondheidsproblemen detecteren nog vóór ze tot uiting komen.”

“Slimme, wetenschappelijk onderbouwde tools bieden ons de kans om onze gezondheid continu te monitoren. Zo kunnen we bij een sluimerend probleem ingrijpen vóór het serieus wordt. Stress is een gezondheidsrisico dat zich daar perfect toe leent. Toen Ines me aansprak, dacht ik dan ook meteen aan de Mindstretch-tool.”


Daniel: “Mindstretch monitort je mentale toestand in realtime, dag en nacht. Het enige wat je nodig hebt, is een smartwatch. Via je hartslag meet de software hoeveel energie je verbruikt, maar ook in welke mate je daarvan herstelt.”

“Op het einde van de dag krijg je een score. Zit die in de groene zone, dan was je energieverbruik lager dan je herstel. Is je score oranje, dan heb je meer energie verbruikt dan je weer opdeed. Nu en dan een oranje dag kan zeker geen kwaad. Maar houdt dat weken aan, dan kom je in de gevarenzone voor chronische stress. Dat is dus het moment om in te grijpen en naar de dokter te gaan.”


Dimitri: “Ik was meteen kandidaat om de tool te gebruiken. Veel werd er niet van ons gevraagd: drie maanden een tracker dragen, meer niet. Ik kon in die periode gewoon mijn werk doen en mijn leven leiden zoals ik dat anders doe. En ik kwam bovendien te weten hoe het met mijn energieniveau gesteld was.”

“Ik eindigde zo goed als elke dag in de groene zone. Ik hecht veel belang aan mijn nachtrust om optimaal te herstellen van mijn werkdag, mentaal en fysiek. Dat helpt me ongetwijfeld om mijn stress te beheersen. Andere vrachtwagenchauffeurs besteden daar misschien minder aandacht aan. Deze tool kan hen daar bewust van maken en hen helpen om opkomende stress op tijd te detecteren.”


Serge: “Stress is echt wel een probleem in de transportsector. De mentale gezondheid van onze chauffeurs is dan ook een topprioriteit bij Trafuco. We leerden vooral veel uit de koppeling van de resultaten van de Mindstretch-tool met de boordcomputergegevens van de chauffeurs. Zo ontdekten we dat ze meer brandstof verbruiken en later remmen als ze gestresseerd zijn.”

“De voorlopige resultaten maken duidelijk hoe waardevol deze tool kan zijn voor onze chauffeurs en organisatie. En omdat Dimitri en zijn collega’s ook heel enthousiast waren over dit pilootproject, stappen we met veel plezier in een vervolgtraject. Zo willen we nog meer gegevens verzamelen en daaraan de juiste preventieve acties koppelen.”


Mathieu: “Dit project sluit perfect aan bij de missie van Mensura: organisaties aantoonbaar resultaat helpen te boeken op basis van wetenschappelijke inzichten. Onze focus blijft uiteraard op mensen liggen, maar nieuwe technologieën zoals de Mindstretch-tool leveren ons zoveel bijkomende informatie op.”

“In de volgende fase mikken we op vijftig deelnemers die we over een periode van zes maanden willen volgen. Met hen willen we een stap verder gaan: wie met stressklachten kampt, zal individuele tips, coaching en andere ondersteuning op maat krijgen. Pas dan zal de impact van onze samenwerking écht zichtbaar worden.”

Wilt u dezelfde weg inslaan als Trafuco?

Mensura helpt uw organisatie in de strijd tegen stress. Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of info@edpb.mensura.be.