5 digitale oplossingen die welzijn op de werkvloer kunnen bevorderen

Digitale innovatie is aan een onstuitbare opmars bezig, die vroeg of laat ook uw onderneming bereikt. Ook op het vlak van preventie, veiligheid, gezondheid en welzijn zien steeds meer dergelijke toepassingen het licht.

1. Ogen beschermen met automatisch aangepaste lichtsterkte van beeldschermen

De ogen van beeldschermwerkers moeten zich voortdurend aan de lichtsterkte van het scherm aanpassen, wat vermoeiend is. Software als het gratis downloadbare f.lux biedt een simpele oplossing: ze stemt de lichtsterkte af op het uur van de dag en de werkomgeving.

2. Fitcoins inzetten tegen langdurig zitgedrag

Langdurig stilzitten is nefast voor de gezondheid. Te weinig bewegen kan immers bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes, hart- en vaatziekten of depressies. In Nederland hebben de organisaties Health2work, Its My Life, Merin, Nationale Nederlanden, ONVZ, SAP Nederland, Stichting Vitaal Breda en Viteau daarom de krachten gebundeld om tegen 2025 de strijd aan te gaan met ongezond zitgedrag op kantoor.

Concreet lieten ze een innovatief gezondheidsplatform ontwikkelen dat medewerkers inzicht biedt in hun gezondheid en zitgedrag. De technologie verzamelt data via fitnesstrackers die onder meer hun hartslag en de duur van hun bewegingen meten. Die gegevens worden doorgestuurd naar een app. Vervolgens rekent een algoritme hun fysieke inspanningen om naar de tijd die hun smartphones zullen besteden aan ‘cryptocurrency mining’, het virtueel aanmaken van digitale ‘munten’.

Zo verdient een medewerker een bepaald aantal virtuele ‘Fitcoins’. De gelijkenis met de bitcoin is niet ver weg, maar met de Fitcoin kan alleen worden betaald voor gezonde activiteiten, producten en diensten. Denk aan yogalessen, de toegang tot het zwembad of ingrediënten voor een gezonde maaltijd. Het resultaat: een zelfvoorzienend ecosysteem dat gezond gedrag op de werkvloer stimuleert.

3. Trainingen in virtual reality

Met behulp van virtual reality worden realistische rollenspellen ontwikkeld om medewerkers te trainen. In Nederland loopt bijvoorbeeld een project om personeel in de gezondheidszorg beter te leren omgaan met verbale, fysieke en psychische agressie op de werkvloer. Ze worden ondergedompeld in gesimuleerde situaties en leren hoe ze op verschillende sociale omstandigheden moeten reageren. Die skills dragen mee bij tot een gezondere en veiligere werkomgeving.

De technologie wordt ook steeds meer ingezet om gevaarlijke handelingen op de werkvloer te oefenen of nieuwe machines te leren gebruiken. Zo leren medewerkers bij de US Postal Service veilig hun traject afleggen in een VR-omgeving.

4. Werkomstandigheden registreren met wearables

Tal van ‘wearables’ zijn in staat om data op de werkvloer te registreren. Denk aan biosensoren, light trackers, exoskeletten, smart glasses of aan sensoren in veiligheidskleding die geluidsoverlast detecteren of het fijnstofgehalte in de werkomgeving meten. Die vormen een handige aanvulling op de verplichte risicoanalyse, waardoor persoonlijke beschermingsmiddelen en werkkledij optimaal kunnen worden afgestemd op mogelijke gevaren.  

Wearables zijn relatief eenvoudig te gebruiken en leveren een schat aan data. Door de metingen van alle medewerkers te combineren, kunnen organisaties belangrijke stappen zetten richting een veilige werkomgeving en gezonde werknemers.

5. Emoties opspeuren met hersensensoren

Wat vandaag nog sciencefiction lijkt, is in sommige Chinese en Amerikaanse bedrijven al realiteit: onder hun kapje of helm dragen werknemers draadloze sensoren die door middel van ‘artificial intelligence’ hun emoties lezen.

De technologie heeft vooral potentieel voor risicoberoepen. Kampen bijvoorbeeld elektriciens of treinbestuurders met negatieve emoties, dan kunnen ze een lichter takenpakket of ziekteverlof voorgeschreven krijgen. Zo helpen de sensoren arbeidsongevallen voorkomen.

Vanzelfsprekend stelt ingrijpende technologie als deze – net als wearables – het privacyvraagstuk scherp. Wat kan en mag een werkgever al dan niet doen met de verzamelde data? Begrijpen medewerkers voldoende wat de wearables precies doen? En kunnen ze vrij kiezen of ze de tools willen gebruiken?

Hou medewerkers mentaal en fysiek fit 

Gezonde, gelukkige medewerkers zijn goud waard voor uw organisatie. Mensura staat u bij met advies, risicoanalyses en opleidingen. Zo helpen we u optimale werkomstandigheden te creëren en vermijdbaar verzuim terug te dringen. Ontdek alles over onze verzuimaanpak of contacteer ons.