Ergonomisch aan de slag als zorgverlener? Zo pak je het aan!

Het werk van zorgverleners is fysiek zwaar. Een belastende werkmethode kan dan belangrijke gevolgen hebben voor zowel de lichamelijke als mentale gezondheid.
De e-learning ‘Ergonomie voor Zorgverleners’ biedt zorgverleners waardevolle inzichten en tips om zorg te dragen voor hun lichaam.

De zorgsector staat onder grote druk. En dat uit zich ook op de werkvloer. Zo geeft slechts de helft van de zorgverleners aan werkbaar werk te hebben. “Inzetten op een ergonomisch efficiënte werkplek en -methode kan dat cijfer drastisch doen verlagen. Je beperkt zo de fysieke belasting van werknemers en verlaagt de kans op werkgerelateerde aandoeningen, wat ook een positieve impact heeft op het mentale welzijn”, vertelt Ruth Costers, preventieadviseur ergonomie. 

Flexibel leertraject

In de e-learning ‘Ergonomie voor Zorgverleners’ krijgen deelnemers inzicht in het belang van een ergonomische werkmethode voor hun lichamelijke gezondheid. “Maar door het huidige personeelstekort en de hoge werkdruk, blijft er voor zorgverleners vaak weinig tijd over om opleidingen te volgen. Daar proberen we met de e-learning aan tegemoet te komen. Zorgverleners kunnen de cursus digitaal volgen waar en wanneer dat voor hen uitkomt”, aldus preventiedeskundige Sofie De Vocht.

Drie interactieve modules

De online opleiding is ingedeeld in drie verschillende modules:

  • Module 1 - Gezondheidsrisico’s herkennen: Worden de natuurlijke krommingen van de rug gerespecteerd? Gebruikt de zorgverlener voldoende hulpmiddelen? Benut hij of zij de ruimte optimaal? Zorgverleners kunnen gezondheidsrisico’s pas vermijden, als ze die eerst leren herkennen. Daarom ontdekken deelnemers in de eerste module met welke ergonomische risico’s ze in hun job geconfronteerd worden. 
     
  • Module 2 - Basisprincipes aanleren: Een juiste houding van de rug en benen, een goede communicatie met de hulpvrager en een correct gebruik van hulpmiddelen helpen al snel de fysieke belasting van zorgverleners te beperken. Daarvoor bestaan tien gouden regels, die in deze module uitgebreid aan bod komen. 

    “Een goede samenwerking tussen collega’s is bijvoorbeeld van groot belang. Door in te zetten op een uniforme werkmethode, weten zorgvragers tijdens fysiek belastende opdrachten wat van hen verwacht wordt. Liefst laten zorgverleners de zorgvrager weten welke handelingen ze willen uitvoeren om dan samen te bekijken hoe hij of zij hierbij kan helpen. Dat maakt de handeling minder zwaar voor de zorgverlener én bevordert de mobiliteit van de zorgvrager”, verklaart Sofie.
     
  • Module 3 - Verplaatsingstechnieken toepassen: In de laatste module maken zorgverleners kennis met enkele verplaatsingstechnieken, die ze later zullen leren toepassen in de praktijk. Daarnaast ontdekken ze hoe de technieken lichamelijke klachten helpen voorkomen. Dat is niet onbelangrijk, aangezien maar liefst 65% van de zorgverleners met rugproblemen kampt.
     

Verplaatsingstechnieken: nuttig voor elke zorgverlener

Ruth: “Of je nu aan thuisverpleging doet, voor een woonzorgcentrum of OCMW werkt, of patiënten in het ziekenhuis behandelt: de opleiding vormt een nuttige opfrissing voor ervaren zorgverleners én een goede basis voor nieuwe collega’s.”

Medewerkers van een kinderopvang volgen beter een opleiding om correct te leren tillen, omdat zij andere technieken moeten toepassen om ergonomisch te werken.

Aan de slag met de theorie

Om de verplaatsingstechnieken meteen eigen te maken op de werkvloer, volgen zorgverleners na de opleiding best een interactieve workshop, waarbij ze de principes toepassen in specifieke werksituaties. Zo leren ze in groep bijvoorbeeld efficiënt te werken met een glijzeil of de functionaliteiten van een zorgbed optimaal te benutten. 

Een andere optie is om de opleiding combineren met individueel advies op maat. Een expert van Mensura draait dan een halfuur mee met de zorgverlener om te kijken wat zijn of haar persoonlijke valkuilen en verbeterpunten zijn. 

Geef de gezondheid van zorgverleners een ergonomische boost

De e-opleiding ‘Ergonomie voor zorgverleners biedt deelnemers de nodige handvaten om gezond en ergonomisch te werken. Maar om de lichamelijke gezondheid van werknemers optimaal te beschermen, is een breder ergonomiebeleid cruciaal. Onze experten bieden deskundig advies op maat. Neem via onderstaand formulier vrijblijvend contact met ons op en we helpen je graag verder.