Jessa ziekenhuis

Jessa en Mensura bouwen aan succesvol gezondheidsbeleid

Met 190.000 patiënten in 2014, bijna 1.000 bedden, meer dan 3.000 medewerkers en 350 artsen is het Limburgse Jessa-ziekenhuis een van de grootste van Vlaanderen. Ook medewerkers zijn er in goede handen dankzij een grondig uitgewerkt gezondheidsbeleid. Op zoek naar een partner die hen daarbij ondersteunt, kiezen ze sinds 2011 overtuigd voor Mensura.

Uitdaging

  • het gezondheidsbeleid ondersteunen
  • nood aan cijfermateriaal om op te volgen en bij te sturen
  • lange loopbanen in wisselende werkroosters
  • fysiek en mentaal uitdagende jobs

Oplossing

  • doorverwijzen naar gezondheidsprogramma’s en die ondersteunen
  • boordtabellen met cijfers over ziekteoorzaken
  • flexibel op werkroosters anticiperen

Voordelen

  • kwalitatief opleidingsaanbod
  • meetbare resultaten voor een evidence based-gezondheidsbeleid
  • vlotte, open samenwerking

Het werk van de bedrijfsarts gaat een stuk verder dan het wettelijk kader. Mensura maakt ons gezondheidsbeleid doeltreffender en efficiënter." Karel Bosmans Directeur Personeel & Organisatie - Jessa


Een ziekenhuis staat nooit stil: 24 uur per dag bekommeren medewerkers zich in wisselende werkroosters om patiënten. 80 % van de werknemers zijn vrouwen. 50 % werkt deeltijds. Een specifieke situatie dus, die vraagt om een specifieke aanpak.

Het Jessa-ziekenhuis ontstond uit de fusie van Virga Jessa, Salvator en Sint-Ursula. Het werd meteen het grootste ziekenhuis – en de tweede grootste werkgever – van Limburg.

Van haar externe dienst verwacht het Jessa-ziekenhuis dat die haar gezondheidsbeleid ondersteunt en kan stofferen met cijfers. Belangrijk daarbij is een ruim en kwalitatief opleidingsaanbod. Tegelijk verwacht het Jessa-ziekenhuis een partner die perfect inspeelt op de specifieke ziekenhuiscontext, met een mannelijke én vrouwelijke bedrijfsarts, zodat haar werknemers altijd de keuze hebben.

Open communicatie

Tijdens de selectie van een externe dienst stond het Jessa-ziekenhuis erop met de bedrijfsarts zelf te spreken. “Een bedrijfsarts ter plaatse die je visie deelt, is doorslaggevend”, vindt Karel Bosmans, directeur Personeel & Organisatie. “Met Mensura-arts dokter Vanoeteren zaten we meteen op dezelfde golflengte.”
 

Flexibele samenwerking

Door afspraken zelf in te plannen en de twee artsen flexibel in te schakelen vangt Mensura de wisselende werkroosters vlot op. Nachtverpleegkundigen zien ze zelfs om 22 uur als dat nodig is. “We zijn bijna permanent aanwezig op een van de campussen. Bij dringende gevallen kunnen medewerkers dus altijd een beroep doen op ons”, benadrukt dokter Vanoeteren.

We werken actief mee aan het gezondheidsbeleid van het Jessaziekenhuis en helpen uitval en ziekteverzuim zo laag mogelijk te houden." Dokter Vanoeteren Bedrijfsarts - Mensura

Uitdagende jobs

En dat is welkom. Werken in een ziekenhuis vraagt fysiek én mentaal veel. “De uitdaging is mensen 20 tot 30 jaar te laten werken in wisselende shifts”, vertelt Karel Bosmans. “Zeker nu we allemaal langer moeten werken, is ergonomische preventie belangrijk. Het risico op een burn-out ligt in een ziekenhuis waarschijnlijk hoger dan in andere sectoren. Mensura staat ons daarin bij: de bedrijfsartsen en psycholoog ontwikkelen mee een preventieprogramma voor burnouts, hun ergonomen helpen onze ergo-coaches, en zo meer.”
 

Onderbouwd gezondheidsbeleid

Mensura steunt het Jessa-ziekenhuis ook bij haar gezondheidsbeleid. Tijdens consultaties krijgen medewerkers een vragenlijst die peilt naar gezondheidsrisico’s. De bedrijfsartsen meten ook: cholesterol, BMI, buikomtrek … “Van daaruit verwijzen we door naar gezondheidsprogramma’s: Bewegen maakt je sterk, Conditie opbouwen en behouden enzovoort”, somt dokter Vanoeteren op. “Zo werken we mee aan het welzijn van medewerkers en voorkomen we gezondheidsproblemen.”

“De steun van Mensura geeft dit beleid slagkracht”, onderstreept Karel Bosmans. “We kunnen opvolgen en bijsturen op basis van hun cijfers: de evolutie van het aantal rokers, hoeveel mensen aan de gezondheidsprogramma’s deelnemen, of cholesterol en BMI dalen … Zo bouwen we een evidence based-gezondheidsbeleid uit.”