Hoe kunnen bedrijfswaarden bijdragen tot meer veiligheid op de werkvloer?

Veiligheid op de werkvloer garanderen is niet alleen een zaak van machines correct bedienen en de werkplaats efficiënt organiseren. Minstens even belangrijk is dat u veilig gedrag bij uw medewerkers stimuleert. De hamvraag: hoe kunt u dat gedrag duurzaam veranderen? Hoe zorgt u ervoor dat veilig gedrag als een tweede natuur voelt voor uw medewerkers? Uw bedrijfswaarden spelen daarbij een belangrijke rol. Als u een cultuur creëert waarin veilig werken de norm is, wordt het immers een ingebakken gewoonte.

Geen woorden maar daden

Gedragsverandering komt niet vanzelf. Denk maar aan het verkeer: ondanks controles, sensibilisatie-acties en actieve veiligheid zoals gordelgebruik, zit het in de menselijke natuur om grenzen af te tasten. Een van veiligheid doordrongen bedrijfscultuur dwingt u niet af door louter veiligheidsprotocollen af te printen en op te hangen.

Om een duurzame verandering tot stand te brengen, moet het management die bedrijfswaarden effectief uitvoeren. Niet alleen in woorden maar ook in daden. Welke waarden het best passen bij uw bedrijf, kiest u uiteraard zelf. Maar om bij te dragen tot een duurzame verandering naar veiligheid in alle geledingen van uw organisatie, houdt u het best de volgende vijf suggesties in het achterhoofd.

1. Wie zijn we?

Meer veiligheid op de werkvloer begint bij de juiste profilering. Die moet haarscherp weerspiegelen wie u bent. Bepaal daarom op voorhand over welke waarden uw medewerkers moeten beschikken. Dat impliceert ook dat de aanwerving van de juiste medewerkers fundamenteel is. Beloftevolle kandidaten wiens waarden niet matchen met uw bedrijfswaarden, bieden geen meerwaarde op lange termijn.

Daaraan gekoppeld is het ook belangrijk welke attitude u aanneemt tegenover uw medewerkers. Vertrouwt u uw medewerker, communiceert u open over uw bedrijfsdoelstellingen en krijgt hij of zij alle ruimte om die te realiseren? Als ze zich betrokken voelen binnen uw organisatie, zullen ze automatisch de veiligheidsnormen die uw organisatie voor ogen heeft, toepassen. Bepaal dus samen bepaalde doelen en wissel geregeld kennis uit.

2. Wat doen we?

Voeg de daad bij het woord. Door te tonen dat u veiligheid zelf erg belangrijk vindt, creëert u goodwill bij uw personeel. Ga bijvoorbeeld de werkvloer niet op zonder beschermkledij. Maar ook medewerkers kunnen elkaar aanzetten om de juiste houding aan te nemen. Ze moeten elkaar open en vlot mogen aanspreken op gevoelige punten. Draagt een collega consequent zijn veiligheidsschoenen niet? Dan kan een ander hem hierop aanspreken.

3. Waar willen we naartoe?

Veiligheid loont op economisch en maatschappelijk vlak. Als uw bedrijf groeit – en dat is meer dan alleen financiële vooruitgang – is het essentieel dat u met gelijke tred investeert in de mentale en fysieke gezondheid van uw medewerkers. Zo houdt u uw medewerkers langer en gezonder inzetbaar. Op lange termijn zal dat resulteren in betere bedrijfsresultaten.

Zorg bijvoorbeeld voor een grondige ergonomische analyse van de werkvloer, zodat fysiek belastende arbeid of beeldschermwerk niet uitmonden in overbelasting. Of als uw medewerkers met gevaarlijke stoffen werken, zorg er dan voor dat uw medewerkers een opleiding krijgen over de risico’s.

4. Hoe doen we het?

Uiteraard bestaan er geen ‘one size fits all’-oplossingen. Arbeidsongevallen in pakweg de haven vragen om een andere benadering dan een prikaccident in de gezondheidssector. Maar er is een gemene deler: een sterke visie vanuit de directie, de toepassing ervan van managers en stafdiensten en de betrokkenheid van medewerkers op de vloer. Wees consequent in uw veiligheidsbeleid en zorg ervoor dat het thema elke vergadering opnieuw hoog op de agenda staat.

5. Waar kunnen we terecht voor advies?

Wilt u stappen zetten om een goed beleid in uw bedrijf door te voeren? Uw preventie-adviseur en externe dienst hebben in de loop van de jaren een grote expertise opgebouwd in verschillende sectoren.