Terreurdreiging: hoe omgaan met vragen en ongerustheid op de werkvloer?

De terreurdreiging houdt ons land, en vooral onze hoofdstad, in de greep. De kans is groot dat ook op de werkvloer vragen en ongerustheid leven. Mensura-psycholoog Lindsy Werrebrouck geeft u vier tips om hiermee om te gaan.

Het is belangrijk dat u, als leidinggevende, zowel de psychologie van uw medewerkers als de situatie in perspectief plaatst. Enerzijds is het normaal dat we, gezien de terreurdreiging, alerter en waakzamer zijn en zelfs wat meer angst voelen. Net zoals ieder van ons met vragen en onduidelijkheden zit.

Het best houdt u dan ook rekening met volgende vier tips:

  1. Hebben uw medewerkers vragen over de terreurdreiging? Beantwoord die zo correct en eerlijk mogelijk. De grootste bron van angst is immers onwetendheid. Communiceer ook wat je als organisatie zelf doet om de veiligheid te garanderen’
     
  2. Geef medewerkers de kans om hun bekommernissen te uiten, maar plaats het risico ook in perspectief. Doe dus geen uitspraken als: “Het is oorlog!” Dit versterkt enkel het angstgevoel. Zeg eerder: “De overheid doet er duidelijk alles aan om de veiligheid te garanderen.”
     
  3. Duid binnen de organisatie een of meerdere contactpersonen aan die tijd en ruimte kunnen vrijmaken om vragen te beantwoorden: hr-medewerkers, vertrouwenspersonen, …
     
  4. Veel scholen starten de dag met een groepsgesprek. Dit principe kan doorgetrokken worden naar organisaties. Zeker in Brussel, waar medewerkers vaak heel wat vragen hebben.

Met een goede aanpak kunt u deze onzekere situatie ombuigen in een kans om het samenhorigheidsgevoel binnen uw organisatie te vergroten. Bovenstaande tips zetten u alvast op goede weg.

Wenst u meer info of heeft u een specifieke vraag over dit onderwerp? Neem dan contact op via 02 549 71 57.