Logi9

Logi9 poetst ergonomische kennis en zelfvertrouwen op bij medewerkers met Mensura

In de schoonmaaksector eist de zware fysieke arbeid vaak zijn tol. Om zijn medewerkers een betere ergonomische aanpak te helpen vinden, leidde Logi9 drie medewerkers op tot interne trainers met behulp van Mensura. Zij zijn nu degenen die hun collega’s vertrouwd maken met ergonomische concepten en praktijken. Het proces werpt langzaam maar zeker vruchten af. Geleidelijk aan stijgt het aantal deelnemers aan de opleidingen. Ergonomie komt alsmaar meer aan bod in gesprekken. En de best practices geraken steeds meer ingeburgerd. Omdat ze meer waardering en erkenning krijgen, bouwen de poetsvrouwen aan hun zelfvertrouwen.

Uitdaging

  • een ergonomische training aanbieden die is afgestemd op de reële noden van het werkveld;
  • het ‘schoolbankeffect’, waarbij medewerkers afwijzen wat hen wordt aangeleerd, overwinnen;
  • veel kleine gewoontes, die vaak al generaties lang zijn ingebakken, veranderen.

Oplossing

  • train the trainer: drie medewerkers opleiden tot interne trainers;
  • peer training voor huishoudhulpen;
  • inschrijven voor de trainingen gebeurt op vrijwillige basis.

Voordelen

  • de trainingen zijn perfect afgestemd op de realiteit;
  • gericht op het oplossen van echte problemen;
  • een progressieve en tastbare evolutie van de werkgewoontes;
  • stijgend aantal deelnemers aan de opleidingen;
  • de interne trainers krijgen erkenning en het algemene vertrouwen krijgt een boost;
  • het is een gebruiksvriendelijke aanpak.

De expert van Mensura was bekwaam en bescheiden. Ze begreep onze behoefte aan een peer-to-peer trainingsaanpak volledig en schepte plezier in het opleiden en begeleiden van onze interne trainers." Cécile Gérôme Oprichter en zaakvoerder - Logi9

 

Logi9 is een dienstenchequebedrijf met zes vestigingen in de provincies Luik en Luxemburg, dat thuiszorg biedt aan particulieren. In totaal werken er bijna vijfhonderd mensen, voornamelijk huishoudhulpen.

Een derde afwezigen

Valérie Stas, expert op het gebied van ergonomische preventie bij Mensura: “Huishoudelijke hulpverleners zijn een risicogroep voor rug- en gewrichtspijn. In deze sector komt arbeidsongeschiktheid ten gevolge van dit soort klachten vaak voor.” Dat is ook bij Logi9 het geval: meestal valt een derde van het personeelsbestand uit wegens ergonomische klachten.

“Onze medewerkers hebben weinig praktische kennis van ergonomie”, zegt Cécile Gérôme, die Logi9 in 2007 heeft opgericht. “De occasionele opleidingen die door externe organisaties worden gegeven, brengen ons in de ogen van de wet in orde, maar meer ook niet. Ze zijn niet afgestemd op de praktische noden van onze mensen. Bovendien werkt het schoolse rollenpatroon, waarbij ze als leerling moeten luisteren naar de uitleg van een externe ‘leraar’, niet. En inhoudelijk zijn die opleidingen soms ook belachelijk nutteloos.”
 

Drie huishoudhulpen leiden hun collega’s op

In 2017 veranderde Logi9 haar aanpak. Ze deden een beroep op Mensura om drie interne trainers op te leiden, die op hun beurt hun collega’s zouden trainen. Cécile Gérôme: “Ze wilden echt tegen de taak opgewassen zijn. En het resultaat was verbluffend. Valérie, de expert van Mensura, gooide al haar vaardigheden, maar ook haar grote bescheidenheid in de strijd. Volgens mij had ze plezier in haar opdracht, haar enthousiasme werkte aanstekelijk.”

Enkele maanden lang analyseerde Valérie en de drie uitverkorenen van Logi9 hun dagelijkse handelingen op de werkvloer en pasten ze er ergonomische theorieën op toe. Die lessen verwerkten de drie toekomstige trainers vervolgens tot een cursus op maat van hun collega’s. “Ze hebben het echt goed gedaan”, bewondert Valérie, de expert van Mensura. “Ze assimileerden de theorie en de praktijk en goten het geheel in mooie, korte en heel concrete lessen: hoe draag ik een emmer water, hoe til ik het best een wasmand op, hoe ga ik om met gereedschappen ...” Met de hulp van een pedagoog leren de drie vrouwen ook lesgeven.
 

Groeiende interesse en evoluties op de werkvloer

In eerste instantie was de training die door de drie vrouwen werd gegeven verplicht, maar 50% van hun collega’s kwam alsnog niet opdagen. “Een ziek kind, een lekke band... redenen genoeg om niet te komen”, legt Cécile Gérôme uit. “Daarom hebben we het risico genomen om iedereen de vrije keuze te laten. We legden het opzet uit, maakten een gesloten Facebookgroep aan om de leservaringen te delen ... en geleidelijk aan nam het aantal deelnemers toe. Maar ik hoor mensen vooral zeggen: ‘Voortaan zet ik mijn emmer op mijn eigen hoogte’ of ‘Ik draai mijn doekje, niet mijn polsen’. De lessen veranderen de praktijken op de werkvloer, langzaam maar zeker. Hoop ik.”

Het proces helpt ook om medewerkers uit hun isolement te halen. “Er zijn duizenden lotgenoten, maar ze werken altijd alleen,” zegt Cécile Gérôme. “In deze vorm van peer-to-peer training ontmoeten ze elkaar en kunnen ze echte problemen aanpakken. Volgens mij is het ook – eindelijk – het begin van de erkenning van hun beroep. Ze doen een volwaardige job die specifieke vaardigheden vereist, waaronder ergonomie.”

Cécile Gérôme hoopt dat de film Au bonheur des dames, die deels bij Logi9 is opgenomen, ook zal bijdragen tot de vernieuwing van het imago van deze vrouwen – en mannen – die hun diensten verlenen aan een miljoen gezinnen in België.

Wat Mensura voor u kan doen

Mensura helpt u graag het hoofd te bieden aan ergonomische uitdagingen, met opleidingen, een ergonomische risicoanalyse en advies op maat van uw organisatie.

Ondersteuning nodig? Geef ons een seintje via +32 2 549 71 00.