Zo voorkom je biologische agentia of bio-aerosolen op de werkvloer

Beroepsmatige blootstelling aan biologische agentia en bio-aerosolen is een onderbelicht fenomeen, maar daarom niet minder gevaarlijk. Een legionella-infectie is veruit de bekendste gezondheidsklacht, maar ook een allergische of toxische reactie kan wijzen op een biologische besmetting. Wie loopt gevaar en wat kan je als werkgever doen om je medewerkers te beschermen?

Bio-aerosolen of biologische agentia zijn micro-organismen zoals schimmels, bacteriën of virussen die kunnen voorkomen op minuscule stofdeeltjes of in vloeistofdruppels. Ze zijn afkomstig van natuurlijke bronnen zoals dieren of planten of van niet-levende organismen zoals toxines (dode bacteriën). Naargelang het seizoen of productieproces komen ze in lage of hoge concentraties voor, bijvoorbeeld in afvalwater en biomassa.

Werknemers die actief zijn in de voedingsindustrie, akkerbouw, veeteelt, recyclage-, textiel- en houtsector lopen een hoger risico op besmetting door inademing van de micro-organismen zoals besmette stofdeeltjes of druppels. Maar ook spelers van blaasinstrumenten, carwashpersoneel en schoonheidsspecialisten kunnen ermee in aanraking komen.
 

Welke zijn de gezondheidsrisico’s?

Afhankelijk van de plaats van tewerkstelling en de aard van de blootstelling, verschillen ook de risico's. Er zijn drie grote groepen van risico's: infectie, vergiftiging (toxische reactie) en allergische reactie. De besmettingssymptomen kunnen variëren van mild tot ernstig: 

  • ademhalingsproblemen, o.a. door irritatie
  • (toxische) inhalatiekoorts
  • hypersensitieve longontsteking
  • misselijkheid en diarree
  • ontstekingsreacties
  • infecties (bv. griep, mazelen, tuberculose, psittacose (via pluimvee), legionella)

Wat kan je als werkgever doen?

Als werkgever heb je de wettelijke plicht werknemers optimaal te beschermen tegen mogelijke gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Om de kans op blootstelling en besmetting minimaal te houden, pas je de volgende preventiemaatregelen toe.

  • Voer een risicoanalyse uit.
  • Meet de concentratie aan micro-organismen of stofdeeltjes in de werkomgeving. Die detecteer je met specifieke technieken zoals kweekmethoden of immunoassays.
  • Neem organisatorische en technische collectieve preventiemaatregelen zoals omkasting, ventilatie, opleidingssessies rond de risico’s van biologische agentia en hygiëne, enz.
  • Organiseer een gezondheidstoezicht en voorzie de nodige vaccinaties.
  • Zorg voor de noodzakelijke persoonlijke beschermingsmiddelen.

Beperk jezelf niet tot één enkele maatregel. Kies bij voorkeur voor een multidisciplinaire aanpak op verschillende fronten, waarbij je zowel de arbeidshygiënist, arbeidsarts, preventieadviseur en milieucoördinator betrekt.

Wat kunnen de werknemers zelf doen?

Wees aandachtig voor hygiëne en persoonlijke bescherming

  • Zorg voor een goede handhygiëne.
  • Draag handschoenen en werkkledij.
  • Draag aangepaste ademhalingsbescherming.
  • Neem extra voorzorgen bij een verminderde immuniteit.

Wat doet Mensura voor jou?

Mensura kan je helpen met je risicoanalyse en metingen. Hieruit zal blijken of je wettelijk helemaal in orde bent. Op basis hiervan geven wij advies om de geïdentificeerde knelpunten weg te werken. Daarnaast staan wij in voor de opvolging van het periodieke gezondheidstoezicht en het werkplaatsbezoek.

Contacteer onze experten via onderstaand formulier en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.

Vink hieronder aan dat je geen robot bent. Zo weten wij dat jouw bericht geen spam is.