Sorteerplicht voor keukenafval en etensresten: zo voldoe je aan de wetgeving

Als bedrijf of organisatie moet je verschillende afvalstromen sorteren. Doe je dat niet, dan overtreed je de milieuwetgeving. Vanaf 1 januari 2024 komen daar in Vlaanderen en Wallonië nog twee afvalstromen bij: keukenafval en etensresten, en verpakte voedingsmiddelen. Wat houdt de nieuwe wetgeving in en hoe ga je voor een vlotte omschakeling? 

De sorteerplicht voor keukenafval en etensresten en verpakte voedingsmiddelen geldt voor sommige bedrijven al sinds 2021. Denk bijvoorbeeld aan ondernemingen die minstens eenmaal per week warme maaltijden serveren en supermarkten met een verkoopoppervlakte groter dan 400m2. Vanaf 2024 treedt de wetgeving voor alle Vlaamse en Waalse ondernemingen in werking.

Sorteerplicht voor Brusselse ondernemingen

In het Brussels Hoofdstedelijk gewest geldt de sorteerplicht voor keukenafval en etensresten en verpakte voedingsmiddelen al sinds 1 mei 2023 voor elke onderneming.

Wat is keukenafval en wat niet?

Deze afvalstromen horen in de container voor keukenafval en etensresten (en dus niet bij het restafval):

  • schillen, resten en overschotten van groenten en fruit;
  • gekookte, gebakken en gefrituurde etensresten;
  • groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef;
  • koffiedik;
  • brood(resten);
  • eierschalen;
  • keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen;
  • papieren servetten;
  • verwelkte snijbloemen;
  • resten van vlees en vis (zoals vetresten);
  • ontpakte voedingswaren.

Deze afvalstromen horen niet in de container voor keukenafval en etensresten:

  • vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie …);
  • sauzen, vet en oliën (behalve gerechten waar een klein aandeel saus in zit);
  • theezakjes en koffiepads;
  • behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel);
  • beenderen en dierlijk (slacht)afval*;
  • dierenkrengen*;
  • schelpen van mosselen, oesters …;
  • kattenbakvulling en vogelkooizand;
  • mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden;
  • stof uit de stofzuiger;
  • wegwerpluiers en ander hygiëne-afval;
  • aarde en zand;
  • kurk;
  • asresten en houtskool;
  • plastic, glas en metalen;
  • grof snoeihout en dikke takken;
  • sigarettenpeuken;
  • verpakte voedingswaren*.

* Voor deze stromen bestaat een afzonderlijke inzamelronde. Voor meer info kan je terecht bij je inzamelaar.

 

 

 

Hoe ben je goed voorbereid op de nieuwe wetgeving?

De nieuwe maatregel vergt voor veel organisaties wat voorbereiding.

Met deze tips zorg je voor een vlotte omschakeling: 

  • Vraag een geschikte afzet- of rolcontainer aan bij je inzamelaar om het keukenafval in te verzamelen. 
  • Stel een inzamelschema op dat aansluit bij de hoeveelheid keukenafval die je organisatie produceert. 
  • Voorzie in voldoende afvalbakken en plaats ze verspreid in je organisatie. De bakken kan je aankopen of aanvragen via de gemeente of inzamelaar. 
  • Informeer werknemers over de juiste sorteerprincipes. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen. 
     

Uitzondering medische sector

Bordresten van patiënten in quarantaine mag je niet sorteren als keukenafval en etensresten, maar als vast risicohoudend medisch afval  (zie VLAREMA bijlage 5.2.3.A, punt 1.1).

Meer info over het hoe en waarom van de sorteerplicht vind je op de website van OVAM.

Heb je nog vragen over de sorteerplicht voor bedrijven? Hulp nodig om je afvalstromen optimaal te organiseren?

Neem contact op met onze milieu-experts via onderstaand formulier. Zij koppelen zo snel mogelijk terug.