Grondwaterwinning: de regels bij de opstart, uitbating en stopzetting

Verdroging of vernatting van de bodem, een gewijzigde bodemsamenstelling, grondverzakkingen, een tekort aan drinkwater … Elke vorm van grondwaterwinning heeft een mogelijke impact op het milieu, op korte en/of lange termijn. De overheid legt dan ook strenge regels op. Een overzicht van de regels bij de opstart, uitbating en stopzetting van grondwaterwinning.

Opstart

  • Meldings- en vergunningsplicht: de melding van grondwaterwinning is belangrijk om te bepalen welke heffing u moet betalen, of u een vergunning nodig hebt en of er eventueel een toezichthouder moet langskomen.
  • Boring: u bent verplicht een erkend bedrijf in te schakelen om uw grondwaterwinning te boren. Dat kunt u pas doen zodra uw vergunning in orde is. Na de boring bezorgt u de overheid een verslag. Dat verslag krijgt u van de firma die de boring heeft uitgevoerd. Het beschrijft de grondlagen die doorboord werden.
  • Installatie van een debietmeter: elke grondwaterwinning moet over een debietmeter beschikken. Hebt u die niet, dan pompt u illegaal op.
  • Grondwateranalyse: niet alle grondwater is geschikt voor elke toepassing. Vraag een analyse aan bij een erkend labo (bv. Eurofins, Lovap …) als het grondwater dient voor bijvoorbeeld consumptie.

Uitbating

  • De basisregel: verspilling van grondwater is uit den boze. De grondwatervoorraad en bodem mogen ook niet vervuild worden.
  • Registratie en rapportering: in een register houdt u de tellerstand van uw debietmeter bij. Afhankelijk van het gewest moet dat maandelijks, jaarlijks of volgens de specificaties van uw vergunning gebeuren. Minstens één keer per jaar geeft u de tellerstand door aan de bevoegde instantie.
  • Jaarlijkse heffing: het bedrag dat u betaalt, hangt af van het volume opgepompt grondwater (af te lezen op de debietmeter) en de hoeveelheid afvalwater die u loost.
  • Melding aanpassingen: gaat u meer of minder grondwater oppompen? Verandert of verplaatst u een installatie of uw debietmeter? Geef wijzigingen altijd door aan de bevoegde overheidsinstantie. Indien nodig zal die uw vergunning aanpassen.

Stopzetting

  • Meldingsplicht: ook als u uw grondwaterput dempt, moet u dat melden aan de bevoegde instanties. De kans bestaat dat ze een toezichthouder sturen.
  • Afsluiten grondwaterwinning: een gespecialiseerd, Vlarel-erkend, boorbedrijf verwijdert de installatie en vult de grondwaterput met afdichtende slurry.
  • Afsluiten vergunning: de grondwaterwinning wordt geschrapt uit uw vergunning of de vergunning wordt ingetrokken.

Raadpleeg de website van uw overheidsinstantie

De specifieke invulling van bovenstaande regels voor grondwaterwinning verschilt van gewest tot gewest. Op de website van deze instanties raadpleegt u de recentste regelgeving:

Hulp nodig bij de start, uitbating of stopzetting van uw grondwaterwinning?

Onze milieuspecialisten helpen u graag verder. Neem contact met ons op via milieu@mensura.be of +32 11 26 99 92.