Klaar voor winterweer: zo beschermt u werknemers op en naar het werk

Sneeuw en ijzel zorgen voor mooie landschappen en gezelligheid, maar ook voor verkeersellende, gladde ondergronden en koude temperaturen. En dat heeft zijn impact op de werkomgeving en gezondheid van uw medewerkers. Met deze tips gebeurt werken in koude veilig en gezond.

Haal de angel uit de winterprik: neem tijdig de juiste voorzorgen binnen uw organisatie. Mensura voorziet u van de nodige tips.

1. Gladde paden en terreinen

  • Voorkom ongevallen: strooi vóór de winterprik zout op de paden, parkeerterreinen, toegangswegen en gebieden op en rond het werkterrein om een spekgladde ondergrond te vermijden.
  • Bereid chauffeurs voor op winterweer via een slipcursus en informeer hen over de risico’s bij winterweer.
  • Maak bedrijfsvoertuigen winterklaar: raad uw medewerkers aan om de profieldiepte op hun autobanden te laten checken (en eventueel winterbanden te voorzien) en om de remmen en schokdempers te laten nakijken (langere stopafstand op gladde wegen). Ook belangrijk: de ruitenwisservloeistof aanvullen, antivries toevoegen, en de staat van ruitenwissers controleren en vervangen indien nodig. Tot slot zijn startkabels onmisbaar, want autobatterijen krijgen het in de winter harder te verduren.

2. Winterellende op de weg

Een terugkerende ergernis bij de minste winterprik: files. Met gefrustreerde medewerkers die te laat – of helemaal niet – op het werk aankomen als gevolg. Afhankelijk van de functie van uw medewerkers kunnen bepaalde oplossingen deze situaties en frustraties vermijden.

  • Telewerken kan een mogelijkheid zijn voor medewerkers die van thuis uit hun job kunnen uitoefenen.  
  • Is dit niet mogelijk, maar willen sommige medewerkers liever niet de spekgladde baan op? Maak hen dan tijdig duidelijk dat ze ook een dag vakantie kunnen nemen.
  • Komen uw medewerkers toch naar het werk, maar ligt de weg erbij als een olympische schaatspiste? Informeer hen dan over alternatief woon-werkverkeer met het openbaar vervoer. Ook bussen en treinen ondervinden weliswaar hinder van winterweer, maar zijn doorgaans beter voorbereid op extreme weersomstandigheden.

3. Koude werkplek

Winterse neerslag gaat gepaard met winterse temperaturen. Klimatologische koude – niet te verwarren met technologische koude – kan leiden tot fysieke ongemakken en gezondheidsproblemen, in het bijzonder voor buitenwerkers of medewerkers in onverwarmde loodsen. Naast een lagere weerstand kan koude de lichaamswarmte of zelfs de kerntemperatuur (de inwendige lichaamstemperatuur) beïnvloeden. Zakt die tot onder 35°C, dan treedt onderkoeling op, wat in extreme gevallen tot een hartstilstand kan leiden. Buitengewoon koude temperaturen kunnen ook vrieswonden of het syndroom van Raynaud veroorzaken.

Zorg daarom voor:         

  • aangepaste beschermingskledij voor medewerkers blootgesteld aan de kou, zowel voor hoofd, handen, voeten als de rest van het lichaam;
  • voldoende pauzes, waarin medewerkers warme dranken kunnen consumeren;
  • afscherming van de werkplek tegen extreem winterweer zoals sneeuw, hagel, koude wind of regen;
  • verwarmde rustlokalen waar medewerkers zich tijdens de pauze kunnen opwarmen;
  • beschikbare verwarmingstoestellen waar uw medewerkers natte kledij kunnen drogen.

Vragen over preventie op het werk bij winterweer?

Lees er onze productfiche ‘Werken in koude’  op na. Mensura voert risicoanalyses uit en voorziet u van concrete adviezen om knelpunten in uw onderneming weg te werken.