Omgaan met een rouwende medewerker: 7 tips

Wanneer een medewerker een dierbare verliest, is het als werkgever belangrijk hem of haar te ondersteunen in het rouwproces. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat is een goede manier om je medeleven te betuigen? En hoe zorg je dat de goedbedoelde schouderklopjes niet verkeerd overkomen?

1. Een combinatie van doen en zijn

Steun bieden kan op twee manieren: door kleine gebaren en door er te zijn. Geef je medewerkers de ruimte om enkele praktische zorgen bij een rouwende collega weg te nemen. Zo kunnen ze een kom soep brengen, of hem of haar helpen met het doorploegen van papierwerk.

Daarnaast kan je als werkgever aangeven dat je beschikbaar bent, als luisterend oor of troostende schouder. Erken de gevoelens van je medewerker, en probeer niet te oordelen. Op die manier kan je op een waardevolle manier met hem of haar connecteren.

2. Bereid je team voor

De terugkeer van een rouwende collega naar de werkvloer stelt ook de andere collega’s voor uitdagingen. Bespreek dit met hen, en bereid hen voor, zodat ook zij de rouwende medewerker optimaal kunnen ondersteunen.

3. Stel niet te veel vragen

Vragen wat er gebeurd is of hoe je kan helpen - hoe goed bedoeld ook - plaatst de medewerker die een verlies verwerkt in een lastige positie. Hoeveel wil hij of zij precies delen? Waarmee wil hij of zij al dan niet hulp? In een lastige periode zijn dat geen evidente beslissingen. Vermijd daarom zeker gesloten vragen, zoals “Kan ik dat dringende telefoongesprek aan een collega doorgeven?”. Hou in plaats daarvan alle opties open: “Als je dat wil, kunnen je collega’s enkele dringende taken van je overnemen. Je kan daarvoor altijd bij me aankloppen, wanneer jij er klaar voor bent.” Zo geef je de rouwende tijd en ruimte om rustig na te denken over een antwoord.

4. Vergelijk niet

Velen hebben al een dierbare verloren of gingen door een moeilijke tijd. Toch is het geen goed idee om jouw situatie met die van een collega die rouwt te vergelijken. Wil je echt helpen, vertrek dan altijd vanuit zijn of haar standpunt.

Je kan natuurlijk aangeven dat je iets soortgelijk meemaakte, en misschien wil hij of zij graag horen hoe je er mee omging. Maar opmerkingen die beginnen met “Toen ik onlangs mijn vader verloor …” doen vaak meer kwaad dan goed.

5. Neem je tijd

Deelneming betuigen hoeft niet meteen om 9 uur ’s morgens in de lift te gebeuren. De eerste dag terug op kantoor is voor de rouwende collega sowieso overdonderend. Gehaaste gesprekken, bijvoorbeeld vóór een meeting, vergaan al snel in het niets.

Met simpel oogcontact erken je de terugkomst van de medewerker, en toon je zonder woorden al je betrokkenheid. Stuur een mail waarin je laat weten dat je aan hem of haar denkt, en wacht een rustig moment af om een gesprek aan te knopen.

6. Geef ook de medewerker tijd

Rouwen is een proces van lange adem, dat iedereen op zijn manier beleeft. Feliciteer een rouwende medewerker niet wanneer het verdriet even verdwenen lijkt te zijn. Velen voelen zich op zo’n moment namelijk erg schuldig, en willen daar zeker niet mee geconfronteerd worden. Geef aan dat je blij bent dat hij of zij terug op post is, zonder te impliceren dat daarmee het rouwproces ten einde is. Zet een herinnering in je agenda om ook na enkele weken of maanden nog eens te polsen hoe het gaat.

7. Doe vooral niet niets

Dat je niet precies weet hoe je het beste kan helpen, mag je zeker niet tegenhouden om iets te zeggen of doen. Focus op de gevoelens van de medewerker, bied je steun en deelneming aan, en probeer aan te voelen hoe hij of zij zelf graag wil dat je reageert. Goede bedoelingen worden geapprecieerd, zelfs wanneer je moeilijk uit je woorden komt, of je hulp wordt afgewezen. Beter klungelige, onzekere, of te veel steun, dan helemaal geen steun.

Deze blog haalt inspiratie uit een artikel in Harvard Business Review.

De link tussen leidinggevende en medewerkers: een goede vertrouwenspersoon of een goed gesprek

Naast rouwen, spelen ook andere psychosociale kwesties zoals stress en burn-out een grote rol in elk bedrijf. Een vertrouwenspersoon vormt de schakel tussen leidinggevenden en medewerkers, en helpt je risico’s te voorkomen en problemen aan te pakken. Lees alles over waarom en hoe je een vertrouwenspersoon aanstelt.

 

Maar ook leidinggevenden spelen een actieve rol bij het voorkomen van mentale problemen. De opleiding 'Mentaal welzijn: signalen herkennen en medewerkers ondersteunen' leert leidinggevenden, hr-managers of zaakvoerders vroegtijdig mentale problemen bij medewerkers te herkennen en efficiënt op te treden.

Lees alle blogposts over ‘mentaal fit’.