Voedselveiligheid centraal op Wereldgezondheidsdag

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) doopte 7 april tot Wereldgezondheidsdag. Centraal thema is dit jaar voedselveiligheid. Veilig voedsel op het bord en van de keuken een veilige werkplek maken, dat is de boodschap. Maar hoe pakt u dat aan?

Veilig voedsel bereiden

Om voedselveiligheid te garanderen moet elke keuken opereren volgens de HACCP-regels. HACCP staat voor Hazard Analysis – Critical Control Point. Die principes vereisen dat alle voedsel traceerbaar is vanaf het begin van de voedselketen tot het einde ervan. Van boer tot afwas en afval, zeg maar. Dat betekent: stipt registreren en nauwgezet noteren. En smetteloze hygiëne is de kers op de HACCP-taart.

Wat zijn de voordelen?

Een ijzersterke hygiëne in de keuken is onmisbaar voor uw imago. Loopt het daar fout, dan is de schade vaak moeilijk te herstellen. Blijkt er toch iets mis te zijn met een voedingsmiddel, dan kan de oorzaak dankzij de hygiëneregels sneller opgespoord worden. Bovendien zorgen de HACCP-regels voor één gedeelde visie in de keuken, en dus voor eendracht en een goede sfeer. 

De regels van de HACCP-kunst

Om voedselveiligheid te kunnen garanderen, is het belangrijk dat uw keukenmedewerkers alle do’s en don’ts kennen. Hoe stockeert u voedsel? Hoe registreert en etiketteert u volgens de regels van de kunst? Bij welke voedingsmiddelen moet u extra goed opletten? Welke bacteriën kunnen roet in het eten strooien? Welke regels gelden er voor afwas?

Om met glans te slagen voor de HACCP-test moet ook uw eethuis, restaurant of bedrijfsgebouw aan bepaalde regels voldoen. Zo mag bijvoorbeeld de afwas strikt gezien niet door dezelfde deur opnieuw de keuken buiten en binnen, tenzij de keuken in tussentijd gepoetst is.

Multidisciplinaire risicoanalyse

Voedselveiligheid beschermt uw klanten, maar ook het welzijn van uw keukenpersoneel verdient aandacht. Zo kunnen kokende voedingsmiddelen een risico vormen voor hun veiligheid. Het advies van een ergonoom kan rugpijn vermijden voor wie bijvoorbeeld zware ketels moet heffen. En contact met bepaalde stoffen kan een allergische reactie uitlokken. Met de nodige risicoanalyses en opleidingen maakt u van uw keuken een werkplek waar het veilig werken is en waar veilig voedsel uit vertrekt.

Wat kunt u doen?

Naast de opleiding voedselveiligheid en de multidisciplinaire risicoanalyse is een veiligheidsplan een absolute must. Dat plan beschrijft duidelijk de verantwoordelijkheden van elke werknemer, bijvoorbeeld wie de keuken moet poetsen of de datum op de producten in de koelkast schrijven. Zorg voor een zo waterdicht mogelijk systeem. Opvolgen of het plan daadwerkelijk nauwgezet opgevolgd wordt en pijnpunten blijven benadrukken maken van uw veiligheidsplan een succes.

Een laatste tip: uw medewerkers betrekken bij de risicoanalyse en bij het plan zorgt ervoor dat iedereen aan hetzelfde zeel trekt. Daar tekent u voor, toch?

Op de website van het WHO ontdekt u meer over de Wereldgezondheidsdag.