Ken jij alle medische onderzoeken die kunnen leiden tot re-integratie?

Met het oog op de re-integratie van een langdurig zieke medewerker leiden er verschillende wegen naar Rome. Anders gezegd: niet enkel een re-integratietraject kan leiden tot werkhervatting. Een overzicht.

In het kader van terugkeer naar de werkvloer kan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer met verschillende types onderzoeken in aanraking komen. Maar wanneer is welke optie interessant of verplicht?

1. Het bezoek voorafgaand aan de werkhervatting

Een werknemer kan op elk moment tijdens zijn ziekteperiode advies inwinnen bij de arbeidsarts. Na zijn aanvraag krijgt de medewerker binnen de tien werkdagen een uitnodiging van de arbeidsarts.

Het bezoek voorafgaand aan de werkhervatting is nuttig voor een haalbare, duurzame re-integratie waarbij alle nodige aanpassingen op het werk tijdig zijn doorgevoerd. Omdat dit type screening plaatsvindt tijdens de ziekteperiode heb je als werkgever de tijd om eventuele veranderingen aan de werkplek door te voeren, vooraleer de werknemer het werk hervat.

De medewerker beslist zelf of de werkgever op de hoogte wordt gebracht van dit onderzoek. Het bezoek voorafgaand aan de werkhervatting is eerder een vrijblijvend overleg. De aanbevelingen zijn dus niet afdwingbaar.

Tip: als werkgever doe je er goed aan je medewerkers te informeren over de mogelijkheid van dit type onderzoek. Dit kan helpen om de procedure van een re-integratietraject te vermijden. Mits een goede verstandhouding tussen werkgever en werknemer (en dus de bereidheid om het werk opnieuw op te nemen) kan werkhervatting zo efficiënt verlopen.

2. Het werkhervattingsonderzoek

Het werkhervattingsonderzoek door de arbeidsarts is verplicht voor medewerkers die minstens vier weken afwezig zijn door ziekte of ongeval, en onderworpen zijn aan medisch toezicht. Het moet plaatsvinden binnen de tien werkdagen na de werkhervatting.

De arbeidsarts die het werkhervattingsonderzoek uitvoert, beslist of de medewerker in kwestie zijn job al dan niet effectief kan hervatten. Daarnaast bekijkt hij of er (tijdelijke of permanente) wijzigingen nodig zijn, zoals andere taken of een aangepaste werkpost. Elke ongeschiktheid (tijdelijk of permanent) die gevalideerd wordt op een formulier gezondheidsbeoordeling is onderworpen aan een re-integratieplan of een motivatieverslag dat identiek is aan het re-integratietraject

3. De re-integratiebeoordeling

De re-integratiebeoordeling is een medisch onderzoek door de arbeidsarts dat kadert binnen een re-integratietraject. Zowel de werkgever als de medewerker zelf kunnen zo’n traject opstarten. Ook een behandelende arts kan dat, mits toestemming van de patiënt-werknemer. 

Het onderzoek moet binnen de 49 dagen na ontvangst van het re-integratieverzoek zijn afgerond. De arbeidsarts kan drie mogelijke beslissingen in het kader van werkhervatting nemen, elk met hun eigen vervolg.

Download: verzoek om re-integratietraject op initiatief van de werkgever.

4. De spontane consultatie

Al vóór er sprake is van (langdurige) uitval, kan een werknemer die op het werk fysieke of psychosociale ongemakken ondervindt, een spontaan medisch onderzoek bij de bedrijfsarts aanvragen. De arbeidsarts beslist of er al dan niet tijdelijke of permanente aanpassingen aan de werkpost. De spontane consultatie beoogt dus geen re-integratie, maar een eventuele preventieve aanpassing van het werk. Zo kan de werknemer aan het werk kan blijven in omstandigheden die passen bij zijn gezondheidstoestand, zonder uit te vallen.

Het is aan de werknemer of hij zijn werkgever op de hoogte brengt, wat hij met het advies aanvangt en of hij ingaat op een follow-upgesprek.

Pakt jouw bedrijf re-integratie succesvol aan?

Help langdurig zieke medewerkers sneller hun weg terug te vinden naar de werkvloer. Mensura ondersteunt je graag bij het uitwerken van een re-integratiebeleid, het opzetten van specifieke re-integratietrajecten en het voorkomen van fade-out door contact te houden. Neem voor meer informatie contact met ons op via +32 2 549 71 00.