Met gezonde voeding staan uw medewerkers én organisatie sterker

Gezond eten geeft uw medewerkers de nodige energie. Zo vermijdt evenwicht op het bord dat energiedipjes de waakzaamheid op het werk doen verslappen, en dat zo onveilige situaties ontstaan. Bovendien is gezonde voeding niet alleen goed voor het welzijn van medewerkers, maar speelt het ook een belangrijke rol in hun duurzame inzetbaarheid. Mét positieve gevolgen voor de productiviteit van uw organisatie.

Werk aan de winkel

Van twee op drie Belgen werd de cholesterolwaarde gecontroleerd. Maar liefst 44% van hen laten te hoge waarden optekenen. Bovendien kampt één Belg op twee met overgewicht.

Die factoren verhogen het risico op allerlei kwalen, zoals:

  • vermoeidheid;
  • lage rugpijn;
  • hart- en vaatziekten;
  • diabetes type twee.

Deze aandoeningen hebben een weerslag op de gezondheid en het persoonlijke welzijn van medewerkers. Maar de gevolgen laten zich ook voelen op de werkvloer. Medewerkers met obesitas verzuimen namelijk vier tot vijf dagen extra per jaar. Verzuimkosten bedragen gemiddeld negentien euro per uur. Een ongezonde levensstijl kan dus extra kosten betekenen voor de onderneming.

Een gezondheidsbeleid loont

Daarom is aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging opnemen in uw bedrijfsstrategie een goed idee. Een gezondheidsbeleid kan een gezonde leefstijl stimuleren op lange termijn, met positieve effecten voor medewerker én organisatie.

Nederlands onderzoek stipt aan dat – als een gezonde medewerker 1% productiever is – een bedrijf met 100 gezonde medewerkers een jaarlijkse omzetstijging van € 95.000 kan laten optekenen.

Wat kunt u ondernemen?

Hoe vult u een gezondheidsbeleid concreet in op het vlak van voeding? Vier tips!

  • Met workshops maakt u medewerkers bewust van het belang van gezonde voeding. Denk aan opleidingen zoals:
  • Biedt u (ook) gezonde snacks en dranken aan op het werk? Een gevarieerde fruitschaal en water aanbieden zijn interessante alternatieven voor calorierijke snacks en frisdranken.
  • Zorg voor een gezamenlijke eetruimte. Met collega’s in de buurt eet een op tien medewerkers namelijk gezonder én langzamer, waardoor ze sneller een verzadigd gevoel hebben.
  • Ontdek meer tips en inspiratie op onze website.