Fitte medewerkers na de nieuwjaarsrecepties

Gezonder eten, meer bewegen en vaker ontspannen: voor velen zijn het de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Als werkgever kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een gezondere levensstijl van medewerkers. Meer nog: je hebt er alle baat bij. Want wie gezond leeft, voelt zich vitaler en is minder afwezig door ziekte. We zetten enkele tips en opleidingen op een rijtje.

Voornemen 1: meer bewegen

Motiveer medewerkers om actiever te leven

Ruim 1 op 3 Belgen beweegt te weinig. Maar hoeveel (of weinig) bewegen jouw medewerkers? Hoeveel moeten ze bewegen om gezond te zijn? En wat houdt ‘voldoende bewegen’ precies in? Een beter begrip is de eerste stap naar meer beweging.

Als werkgever kun je medewerkers helpen door hen eerst te sensibiliseren en daarna te motiveren. Zet het jaar bijvoorbeeld goed in met een collectieve beweegchallenge en organiseer regelmatig fysieke activiteiten. Kies hierbij voor laagdrempelige initiatieven, die je zo breed mogelijk communiceert. Op die manier bereik je ook de minder sportieve werknemers.

Op zoek naar een praktische leidraad om medewerkers meer te laten bewegen?

Onze experten ondersteunen je bij het uitbouwen van een succesvol beweegbeleid. Daarnaast belichten we in de workshop ‘Beweeg je gezond’ het belang van voldoende beweging, en stellen we samen met elke werknemer een persoonlijk bewegingsplan op. Met verschillende externe partners bieden we leuke beweegchallenges aan op maat van elke organisatie.

Voornemen 2: vaker ontspannen

Spoor werknemers aan om tijdig te ontspannen

Voldoende bewegen is noodzakelijk. Maar soms hebben we er ook nood aan om even stil te staan. En dat is in onze jachtige levens vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar liefst 64% van de Belgische werknemers geeft aan moeite te hebben met deconnecteren van het werk. Tegelijk woekert een pandemie van burn-outs.

Moedig werknemers aan om tijdig pauzemomenten in te lassen door bijvoorbeeld een frisse neus te halen of even bij te praten met collega’s. Met een gericht deconnectiebeleid help je hen bovendien een goede werk-privébalans te bewaren.

Leer je werknemers optimaal ontspannen

Met een workshop ‘mindfulness’ of ‘bureauyoga’ leer je werknemers optimaal ontspannen en wapen je hen tegen de gevolgen van stress op de werkvloer.

Voornemen 3: gezond(er) eten en drinken

Zet een concreet alcohol- en drugbeleid op en communiceer erover

De feestdagen bevestigen het: alcohol is de meest aanvaarde drug. Af en toe een glas drinken kan weinig kwaad, maar problematisch alcoholgebruik brengt serieuze risico’s mee voor gebruiker én omgeving.

Maak werknemers bewust van de gevaren met een concreet alcohol- en drugbeleid, en bied professionele begeleiding aan medewerkers met een consumptieprobleem. Geef bovendien het goede voorbeeld door recepties of bedrijfsevenementen voornamelijk of uitsluitend alcoholvrij te houden. Zo moedig je werknemers aan om bewust om te gaan met alcohol.

Medewerkers met een alcohol- of drugprobleem gepast ondersteunen

De opleiding op maat ‘Alcohol en drugs’ helpt je alcohol- en drugmisbruik te herkennen en medewerkers met een alcohol- of drugprobleem gepast te ondersteunen.

Stimuleer gezonde voedingsgewoonten

De helft van de Belgen kampt met overgewicht. Naast een gebrek aan beweging komt dat vooral door ongezonde voeding. Maar waaruit bestaat een gezonde maaltijd? Wat is een gezonde hoeveelheid? Wat betekent de informatie op die etiketten? En hoe (on)gezond eten medewerkers zelf? Kennis en inzicht zijn de eerste stappen naar gezondere voedingsgewoonten.

Het belang van gezond eten

De workshop ‘Healthy food’ leert werknemers het belang van gezond eten. Bovendien bieden we met onze kookworkshops leuke inspiratie om zelf aan de slag te gaan met evenwichtige voeding. Beide workshops kun je samenstellen op maat van jouw organisatie.

En verder:

  • bied gezonde snacks en dranken aan,
  • serveer vegetarische maaltijden in het bedrijfsrestaurant,
  • schenk gratis water, bijvoorbeeld met een waterkoeler of drinkkraantje.

Boost de gezondheid van werknemers het hele jaar door

Wil je de levensstijl van werknemers structureel bevorderen? Met een welzijnsbeleid help je hen het hele jaar door gezonde en evenwichtige leefgewoonten te ontwikkelen. Onze experten adviseren je graag bij de invulling en de uitwerking. Vul het contactformulier hieronder in en we nemen spoedig contact met je op.

Vragen of interesse?