Gezond met 10.000 stappen per dag: een gegrond, haalbaar doel?

Meer fysieke en mentale energie, controle over het lichaamsgewicht, minder risico op hart- en vaatziekten en diabetes … Regelmatig bewegen biedt veel voordelen. 10.000 stappen per dag zou het minimale streefdoel zijn. Maar dat is niet minder dan acht kilometer! Toch is het een betrouwbaar én haalbaar cijfer.  

Made in Japan

De aanbevolen tienduizend stappen per dag zijn niet zomaar een hype. Volgens een rapport van het Canadese bureau Science Presse dook het concept vijftig jaar geleden op in Japan. De Japanse arts Yoshiro Hatano was toen geschokt over de toenemende zwaarlijvigheid bij zijn landgenoten. Volgens zijn onderzoek zetten ze gemiddeld 3500 tot 5000 stappen per dag. Met 10.000 stappen zouden ze dagelijks 500 extra calorieën verbranden, hun gezondheid verbeteren en zelfs afvallen.

Gewiekste verkopers stortten zich al snel op dat mooie, ronde getal. Ze brachten een stappenteller of ‘manpo-kei’ op de markt – Japans voor ‘teller van tienduizend stappen’. Wandelclubs volgden meteen, en zo vond het concept steeds meer ingang.

Een getal dat aansluit bij de aanbevelingen van de WGO

Dat was halverwege de jaren zestig. Sindsdien bevestigden talloze studies de relevantie van dat dagelijkse aantal passen, ook in het licht van de huidige gezondheidsnormen, aldus Science Press.

Het streefdoel van 10.000 stappen sluit bijvoorbeeld perfect aan bij de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Voor een volwassene zonder medische contra-indicaties adviseert de WGO om minimaal 150 minuten per week – ofwel vijf dagen per week een half uur – matig intensief een duuractiviteit te beoefenen. Die beweging zou u minstens twee keer per week moeten aanvullen met spierversterkende oefeningen.

10.000 stappen per dag: haalbaar?

Voor een gemiddelde volwassene komen 10.000 stappen overeen met acht kilometer wandelen. Volgens de studies vermeld door Science Presse haalt een eerder weinig actieve volwassene makkelijk 7000 stappen per dag. Om het magische cijfer te bereiken, zou het dus volstaan om daar elke dag 3000 stappen bij te doen. Dat is dertig minuten wandelen (in één of meerdere keren) in een tempo van honderd stappen per minuut.

Geen fan van wandelen? Op het internet zijn tal van gelijkwaardige activiteiten te vinden. Drieduizend stappen zouden overeenkomen met 500 pedaalslagen op de fiets, 30 minuten rustig zwemmen, 10 minuten vlinderslag zwemmen, 10 minuten boksen, 45 minuten klussen, 30 minuten tuinieren, een halfuur huishouden, 60 minuten yoga …

En in uw bedrijf?

Er zijn duizend manieren om uw medewerkers aan te moedigen om te bewegen. Denk aan de invoering van een 10.000-stappenplan, een 10.000-stappenworkshop, stappentellers als eindejaarsgeschenk, de werknemers stimuleren om de trap te nemen in plaats van de lift, hun bureau of werkplaats te verlaten om te gaan eten en te voet of met de fiets naar het werk te komen, wedstrijden organiseren tussen afdelingen of zelfs bedrijven onderling enzovoort.

Ook door de werkvloer anders te organiseren kunt u langdurig zitten op kantoor verminderen. Houd bijvoorbeeld wandelvergaderingen en installeer zit-stabureaus, die meer beweging mogelijk maken. Vergeet ook onze 10 gouden tips om zitkwalen te vermijden niet!

Hulp nodig bij uw gezondheidsbeleid?

Uw werknemers motiveren om meer te bewegen is slechts één stap om hun gezondheid te verbeteren, hun energieniveau te verhogen en absenteïsme te voorkomen. Mensura geeft ondersteuning via workshops en advies voor uw gezondheidsbeleid. Neem contact met ons op via health@mensura.be.