Veiligheidsschoenen: dit zijn de nieuwe normen vanaf 2023

Vanaf dit jaar geldt er – na het overgangsjaar 2022 – nog slechts één ISO-norm voor nieuwe veiligheidsschoenen, de EN ISO 20345:2022-norm. Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude norm (EN ISO 20345:2012) kunnen nog maximaal 5 jaar gebruikt worden. Een veiligheidsschoen die eind 2022 gemarkeerd is volgens de oude norm blijft dus nog conform tot 2027.

De Europese EN ISO 20345 norm is voortaan de enige geldende norm voor nieuwe veiligheidsschoenen. De norm bestaat uit een aantal basiseisen (SB), die verplicht zijn voor het verkrijgen van de normering én een aantal niet-verplichte eisen, die overeenstemmen met specifieke toepassingen waarvoor de veiligheidsschoenen gebruikt kunnen worden. De veiligheidsschoenen zijn herkenbaar aan de S. De normering en bijkomende eisen zijn terug te vinden aan de binnenkant van de tong van de veiligheidsschoen. 
 


Enkele belangrijke wijzigingen: 

  • S6 en S7 zijn nieuwe normen voor waterbestendige hoge veiligheidsschoenen die ook de enkel beschermen.  
  • SR: binnen de nieuwe norm is er voortaan ook aandacht voor ‘slipweerstand’, naast ‘gripweerstand’.
  • P, PL, PS: voor schoenen met perforatiebestendige zolen gelden voortaan 3 categorieën, naar gelang de dikte van de mogelijke gevaarlijke objecten. 
  • LG: zorgt voor stabiliteit op een ladder. 
  • WPA: deze norm houdt rekening met de waterbestendigheid van de bovenkant van de schoen. 
  • SC: slijtvastheid van de veiligheidsschoen tegen schade door grind.