Waarom meer bewegen rendeert

Medewerkers stimuleren om te bewegen en te sporten brengt op. Inactiviteit kost de Europese economie elk jaar zo’n € 80,4 miljard, becijferde het Centrum voor Economie en Business Research. Beweging helpt namelijk blessures en ziektes voorkomen. Bovendien houdt het mensen scherp en stimuleert het zo productiviteit.

Nu minder mensen vaak meer taken te vervullen hebben, wordt efficiënt werken alsmaar belangrijker. En dus wint bewegen aan belang, ook op de werkvloer. Kies voor een bedrijfscultuur en werkvloer die medewerkers stimuleren om meer te bewegen. Want daar zijn minstens vier goede redenen voor.

1. Lager ziekteverzuim en verzuimkosten

Getrainde spieren raken minder snel geblesseerd. En dus zijn medewerkers minder afwezig. Bewegen doet ook het risico op bijvoorbeeld diabetes, hart- en vaatziektes, kanker en osteoporose dalen. Bovendien boost het de weerstand. En dat heeft een positieve impact op de verzuimcijfers én verzuimkosten van uw organisatie.

2. Goed voor het geheugen

Bewegen houdt lichaam én geheugen in topvorm, zegt professor Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam. Het stuwt meer zuurstofrijk bloed naar de hersenen, en zorgt zo voor een scherper bewustzijn. Beweging is ook goed voor het probleemoplossend vermogen en de besluitvaardigheid. Daarnaast versterkt een actief leven het geheugen. En tot drie uur na het sporten kunnen medewerkers zich beter concentreren.

3. Productiviteitsboost

Uit research van de Britten Coulson, McKenna en Field van de universiteiten van Bristol en Leeds blijkt dat bewegen de productiviteit tot 23% hoger kan stuwen. Onderzoekers van de Stockholmse universiteit en het Karolinska-instituut bewezen dan weer dat medewerkers die werktijd kunnen besteden aan beweging niet minder werk verzetten. Integendeel: hun experiment bewijst dat ze die dag evenveel en zelfs meer taken tot een goed einde brengen.

4. Minder stress, meer tevredenheid

Bewegen reduceert het niveau van stresshormonen in het lichaam. En omdat minder stress tot betere resultaten leidt, wint uw bedrijf bij bewegende medewerkers. Minder stress betekent ook dat de tolerantie stijgt, en daar heeft de sfeer op de werkvloer alleen maar baat bij. Medewerkers die elke week 2,5 uur bewegen, zijn meer tevreden met de hoeveelheid en de inhoud van hun werk. Het wapent hen ook om beter om te gaan met werkdruk. Kort samengevat: ze voelen zich beter in hun vel, en dat laat zich voelen in hun resultaten.

Wat is de norm?

De gezondheidsnorm voor bewegen legt de nadruk op regelmatige beweging:

  • 5 keer per week 30 minuten matig bewegen
  • of 3 maal per week 20 minuten intensief bewegen.

Wat onderneemt u om uw medewerkers aan te zetten tot meer bewegen? Hebt u een bewegingsprogramma? Ontdek ook wat gezonde voeding voor de productiviteit van uw organisatie kan betekenen.

Maak kennis met KeepMoving, het online beweegplatform van Energy Lab

Met het online beweegplatform KeepMoving kunt u laagdrempelige beweegchallenges organiseren voor uw werknemers. Het webplatform biedt keuze uit kant-en-klare challenges of sportieve uitdagingen op maat. 

Ontdek de voordelen van KeepMoving.