Werken tijdens de ramadan: enkele praktische tips

De ramadan, de jaarlijkse vastenperiode voor praktiserende moslims, loopt dit jaar van 22 maart tot 21 april. Een maand lang eten en drinken ze enkel na zonsondergang. Wat is de impact van die onthouding op de werkvloer? En hoe ga je daar als leidinggevende mee om?

Met meer dan 800.000 moslims in ons land, is de kans groot dat ook een van je medewerkers zich engageert om te vasten.

Impact op de werkvloer

Niets eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang heeft zo zijn gevolgen. Medewerkers zijn mogelijk sneller vermoeid of hebben moeite om zich te concentreren. Personen die vasten ervaren daarnaast soms meer stress of zijn sneller geïrriteerd. Ook uitdroging is niet uitgesloten, zeker wanneer de temperatuur oploopt.

Met goede afspraken en wederzijds respect zijn deze ongemakken en risico’s te omzeilen. Zo blijft iedereen tijdens de ramadan veilig, productief en gemotiveerd aan de slag.
 

Kleine aanpassingen maken het verschil

  • Laat deelnemers aan de ramadan indien mogelijk hun werkrooster aanpassen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld ’s morgens vroeger beginnen, wanneer ze nog meer energie hebben.
  • Geef deelnemers voor wie thuiswerk niet mogelijk is zo weinig mogelijk taken in de hitte of neem extra voorzorgsmaatregelen om uitdroging te voorkomen.
  • Wees flexibel over pauzes. Voor iemand die vast, zijn enkele korte pauzes doorheen de dag nuttiger dan een lange lunchpauze.
  • Laat vastende medewerkers die niet kunnen thuiswerken in team werken met wie niet vast. Zo vermijdt u gevaarlijke situaties of fouten wanneer die eersten even minder alert zijn. Uiteraard gelden daarbij onverminderd alle courante preventieve coronamaatregelen.
  • Werken je medewerkers in een ploegensysteem? Bekijk met de rest van het team of de deelnemende collega’s nachtshiften kunnen opnemen. Dan zijn ze immers productiever.
  • Eet en drink op de werkvloer buiten het blikveld als de deelnemende collega’s aangeven dat ze dat aangenamer vinden.
  • Toon interesse in de religieuze traditie van uw werknemer. De ramadan is een mooie kans om over elkaars cultuur bij te leren. Tip: met ‘Ramadan Mubarak’ wens je hem of haar een succesvolle vasten toe.

Zet je gezond werken op de eerste plaats?

Vertrouw op onze experts om een effectief gezondheidsbeleid uit te werken, waarin fitte werknemers op een veilige manier inzetten, centraal staat. Nog meer ideeën, ondersteuning of advies nodig? Mensura helpt je graag de bedrijfsenergie in topvorm te brengen.