21-03-22

Q&A – Wat is het meest hygiënische om de handen te drogen?

Uw handen wassen om uzelf en anderen te beschermen: we weten er intussen alles over. Maar wist u dat uw handen goed drogen na het wassen net zo belangrijk is? En wat is nu het meest hygiënisch?


In het kort

Er bestaat geen concensus. Op vlak van hygiëne zijn papieren wegwerpdoekjes waarschijnlijk de beste manier om de handen te drogen. In het kader van corona worden elektrische handdrogers afgeraden. Uw handen ‘droog schudden’ is in geen geval verstandig.


Waarom is uw handen drogen zo belangrijk?

Door regelmatig uw handen grondig te wassen, verkleint u de kans dat u zelf of iemand in uw omgeving ziek wordt. De handen wassen met water en zeep maakt immers bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers los van de huid.

De meeste spoelt u zo van uw handen. Maar het water dat achterblijft op uw handen bevat nog talloze bacteriën. En die verwijdert u als u uw handen droogt.

Er is nog een tweede reden. Natte handen geven potentieel meer ziekteverwerkers door dan droge. U geeft er dus niet alleen meer bacteriën mee af, u neemt er ook meer op.
 

Wat is het meest hygiënisch?

Wat nu meest hygiënische manier is om de handen te drogen, is al lang voer discussie onder wetenschappers. Sinds de start van de coronacrisis raden experten papieren doekjes voor eenmalig gebruik aan, of een equivalent zoals katoen. Er zijn geen significante verschillen tussen beide.

Ook handdoekautomaten met een tweekamersysteem voor papieren of katoenen handdoeken op rol voor eenmalig gebruik zijn veilige opties.

Elektrische handdrogers zijn voorlopig uit den boze. Die kunnen immers kleine druppeltjes – besmet met het virus – omhoogblazen naar de neus of mond.

Een stoffen herbruikbare handdoek is helemaal af te raden: die wordt al snel een broeihaard van bacteriën.


Veilig aan het werk tijdens de pandemie

Hebt u twijfels over de hygiëneregels? Vragen over een gezonde en veilige werkomgeving?
We helpen u graag op weg met tips en aanbevelingen over hoe uzelf en uw medewerkers optimaal te beschermen.

Ga naar coronaophetwerk.be >


Mensura helpt u met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons